| home | ovisnosti | komentari || |Komentari


Pitanje o antidepresivima - nuspojave (1)

Pitanje: 

Već duže vrijeme imam problema sa napadima panike (dijagnosticirana mi je anksioznost sa pojavom agrofobičnosti). Do sada sam uzimao Lexaurin i Atenolol po potrebi, da bi mi neuropsihijatar prepisao 10mg Seroxata, 1X ujutro. 

Prvih dana osjećao sam pospanost da bi mi se već 5 noći uzastopno dešavalo sljedeće. Naime, svake noći oko 3 sata bi se probudio, teško mi je disati, usne mi trnu, suše mi se usta, čelo i ruke mi budu jako 
hladne, noge me bole, nesvijesti mi se (ne mogu da stojim), osjećam jaku mučninu u želudcu, i imam osjećaj da gubim kontrolu nad tijelom. To bi prestalo nakon nekih 30min, da bi ujutro kada ostanem osjećao umor i bol u rukama sto bi se nastavilo tokom cijelog dana. 

Zanima me da li neko ima ista iskustva sa Seroxatom (ako je ovo uopće od njega, a mislim da jeste), te da li će ovo prestati nakon kratkog vremena uzimanja lijeka?

Trebam napomenuti da napadi panike koje sam imao prije uzimanja lijeka su nestali, pa bi mi teško palo kada bi morao prekinuti uzimati lijek, i opet se vratiti na staro. 


Odgovor: Seroxat je antidepresiv iz skupine SSRI.

Opisane nuspojave su relativno česte. Najčešće se nuspojave jave i prije pozitivnog efekta, dakle prvih dana uzimanja.

Doza koja vam je prepisana je minimalna, 1/2 navedene na uputama, 1/2 tablete. Niže doze se u početku propisivanja daju kako bi se nuspojave smanjile na minimum.

Postoji dosta velika vjerojatnost da će se s vremenom nuspojave uz propisani lijek, koji je vrlo često propisivan antidepresiv kod nas, smanjiti. Moja načelna preporuka bi bila da se o nuspojavama konzultirate sa svojim terapeutom, te odvažete korisne efekte i nuspojave.

Ako vam nuspojave jako smetaju, tada je moguće prijeći na drugi slični antidepresiv sa drugim profilom nuspojava, a slične djelotvornosti.


 Copyright © 2003 moravek.org. All rights reserved.  Ovisnosti.com je nezavisni projekt, nema potporu niti jedne vladine niti nevladine organizacije. Ukoliko ove stranice smatrate korisnim, donacije su dobrodošle. 

moravek.org

Home