| home | ovisnosti | komentari || |Komentari


"Pitanje:

Prije par dana dijagnosticirano mi je  dg. anksiosum, tremor digitorum neurogenes (ako sam to dobro pročitala).
Preporučena terapija je bila Anafranil 25 mg, i Melleril 25 mg, po 1x u 24h.

Obzirom da sam se nakon te terapije osjećala još lošije, tremor i neraspoloženje su se pojačali, pri sljedećem pregledu promijenjena mi je terapija u Xanax 0,5 mg 3x dnevno i Prozac liquid 5 ml 1x , no i dalje se
osjećam klonulo, umorno, teturam. Izmjenjuju ni se raspoloženja od depresije do euforije
.


Odgovor: 

Tremor digitorum neurogenes nije dijagnoza, nego na latinskom napisano da ti se tresu ruke na živčanoj bazi. Dakle, tresu ti se ruke jer si nervozna.

dg. Anksiosum - anksioznost, neodređeni strah. Bojiš se a ne znaš čega se bojiš. Također samo latinski napisan simptom.

Preporučena ti je terapija za depresiju, uz koju kao simptom zna ići anksioznost.
Brze promjene raspoloženja uz klonulost, umor, teturanje - govore da se radi o poremećaju raspoloženja.

Dijagnozu nije jednostavno postaviti, budući da ovisi o trajanju simptoma, kao i o nekim dodatnim činjenicama koje nisi navela.

Navedeni lijekovi imaju nuspojave (neke si opisala) no da li je terapija dobra može se vidjeti tek nakon sto prođe određeno vrijeme - za konkretne lijekove da bi postigli efekt na depresiju potrebno je sačekati dva do tri tjedna.

Kako nemam dovoljno činjenica niti sam te pregledao, preporučam ti da nastaviš redovito dalje sa terapijom koju ti je propisao tvoj liječnik. Važno je ovakvu terapiju ne prekidati na svoju ruku. Ukoliko bi se javile neke nove smetnje, svakako se odmah konzultiraj s liječnikom.

Navela si da imaš niži tlak. To može imati određeni značaj, budući da malaksalost može biti i posljedica cirkulatornih smetnji.

Probaj svakako piti dovoljno tekućine, pazi na to da se pravilno hraniš (da li si izgubila ili dobila na tezini u zadnje vrijeme?)

Malo upozorenje: Uz ove lijekove se ne preporuča piti alkoholna pića!


Komentar na moj odgovor:

Sve što mogu reći, sa xanax-om,su jako losa iskustva , pio sam ga u malim dozama 4 mj. , za suzbijanje anksioznosti i na kraju po mom objektivnom mišljenju kod mene se anksioznost pojačala, a čini mi se da sam imao i panične atake što je zapravo apsurd jer bi on trebao biti anti-panik agent ....,nakon četiri mjeseca sam ga polako prestao uzimati i upao sam u jednu pravu apstinencijsku krizu ,....sto se tiče portala ili prozaca ili fluvala, čini mi se čisto ok lijek, nema nikakvih nuspojava i uzimam ga neko vrijeme ,ali xanax ....


Odgovor:

To što si naveo za ovaj lijek, može biti djelomično točno:

1. Alprazolam može izazvati fizičku ovisnost i prave apstinencijske smetnje.

2. Zbog toga se prepisuje kod anskiozno - depresivnih STANJA relativno kratkotrajno.

3. Navedena je kombinacija sa antidepresivima. To je dosta čest protokol - počne se sa sredstvima za smirenje (koje djeluju dosta brzo i nemaju izraženih nuspojava) te se nastavi sa lijekovima koji djeluju sporije, ali imaju bolji dugoročni učinak.

Zašto si imao panicne atake - da li zbog bolesti ili lijeka? Problem je ako se miješaju "kruške i jabuke".
To je kao da kirurga kriviš da je lose operirao, zato sto su se bolovi pojavili jaci nakon operacije ( a operirao je u zagađenoj rani, koja se zakomplicirala).

Što želim reci? Uzročno - posljedični slijed možda nije kako se čini nekome na prvi pogled.

Ipak, sami lijekovi ponekad nisu dovoljni. Netko drugi je napisao - pusti lijekove, gimnasticiraj...

Činjenica je da je tjelesna aktivnost, povjeravanje, gimnastika i slično nešto što može koristiti. Uostalom, to je korišteno kao metoda liječenje depresije još u Antici, u staroj Grčkoj i Rimu. Ali u nekim specifičnim stanjima su štetni.

Novi ciljani lijekovi mogu koristiti velikom broju pacijenata koji boluju od depresije.
Ali još jednom ponavljam - bez direktnog razgovora nema smisla dijeliti savjete!


 Copyright © 2001 moravek.org. All rights reserved.  Ovisnosti.com je nezavisni projekt, nema potporu niti jedne vladine niti nevladine organizacije. Ukoliko ove stranice smatrate korisnim, donacije su dobrodošle. 

moravek.org

Home