Alkohološki Glasnik - Uvodnik

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.9.04

Zakon od nula promila - najhrabriji zakon

Hrvatski Sabor je 15. srpnja ove godine izglasovao izmjene Zakona o sigurnosti u prometu, kojim je od 20. kolovoza vozačima zabranjeno i najmanje konzumiranje alkohola. Time su vozači amateri izjednačeni s profesionalnim vozačima.
To je jedna od najhrabrijih odluka, budući da zadire duboko u svijest svih građana i običaje, te zahtjeva potpuno novo određenje prema pijenju alkoholnih pića i, usuđujem se reći, prema načinu života općenito. Odluka koju nije bilo lako donijeti i koja će izazivati protivljenje mnogih, od pojedinaca do lobija. Mnogi će iznositi različite argumente protiv ovakvog Zakona i nastojati postići njegovu izmjenu, no nadam se da u tome neće uspjeti.
Uvjerena sam da će provođenje ovog zakona značiti veliki korak naprijed u sigurnosti u prometu, a još veći u prevenciji alkoholizma.
Društvo smo u kojem je vrlo visoka tolerancija prema pijenju alkoholnih pića, pa i prema vožnji pod blažim utjecajem alkohola. Međutim, vožnja i alkohol su nespojivi i to se ne može osporavati. Dozvoljavanje minimalnih količina, npr. do 0,3 promila alkohola u krvi, samo bi omogućilo samozavaravanje pojedinaca i manipulacije.
Lakše opite osobe, zbog euforije izazvane alkoholom, sklone su bržoj vožnji, manje su kritične kod pretjecanja, i zanemaruju ostale mjere opreza.
Danas gotovo svi ljudi sudjeluju u prometu i normalno je da se propisima maksimalno osigura zaštita od alkoholiziranih pojedinaca.
Kod nula alkohola u krvi - situacija je jasna. Kada vozim - ne pijem. Ako pijem, ne vozim.
To je model ponašanja koji je već prihvaćen u mnogim zemljama, a budućnost je i onih koje to nisu do sada učinile.
No, pustimo promet. Mislim da je vrijednost toga zakona daleko veća u pogledu prevencije alkoholizma, jer će većina ljudi, budući da sudjeluju u prometu, piti mnogo manje, naročito mlade osobe, te će znatno rjeđe dolaziti do izgreda u pijanom stanju, do navikavanja na alkohol i potom razvoja alkoholne bolesti.
Preko 25 godina radim kao alkoholog, no, što se tiče prevencije, nezadovoljna sam postignutim rezultatima, pogotovo u zadnje vrijeme, kada se situacija pogoršala zbog masovnog reklamiranja alkoholnih pića i proglašavanje vina prehrambenim proizvodom.
I zato smatram da je ovo vrlo hrabra i razborita odluka. Odluka od dalekosežnog značenja za prevenciju problema vezanih uz pijenje alkoholnih pića i razvoj ovisnosti o alkoholu, odnosno za unapređenje duševnog zdravlja i kvalitete života.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber,
predsjednica Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara