Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

IZVJEŠĆE O SUPERVIZIJSKOM SASTANKU KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA UDRUGE ČRNOMEREC

Dr. Nada Vičić

Sastanku je nazočilo oko 70 članova. Supervizor je bio prim. dr. sc. Darko Breitenfeld, šef Odjela parcijalne hospitalizacije Klinike za psihijatriju u KB "Sestre milosrdnice". Sastanak je održan 15. studenoga u 17 sati u Domu zdravlja Črnomerec, a nazočili su gosti s područja Susedgrada, Trešnjevke, Trnja i Dubrave.

Mislim da je ovaj sastanak pokazao pomak u kvaliteti vođenja sastanaka, u pristupu problemu, ali i u broju članova. Ozračje je bilo vrlo ugodno bez nekadašnjih "prepucavanja", da ne kažem svađa, po kojima je Črnomerec bio poznat. Udruga danas broji sedam klubova. Predsjednici su čitali izvješća o radu svojih klubova, o njihovim problemima i poteškoćama, ali i o dostignućima. 

Nakon svakoga izvješća prim.dr.sc.Darko Breitenfeld je postavljao pitanja, ne zaboravljajući upitati koliko pojedini klub prima brojeva Alkohološkog glasnika, jesu li članovi zainteresirani za Glasnik i drugo. Jedna od glavnih poruka supervizoru bila je opet da prim. Breitenfeld u svojoj klinici zagovara ravnomjernost u rasporedu novih članova i njihovom upućivanju u klubove po mjestu stanovanja, kako neki klubovi ne bi ostali s malim brojem članova. Klub "Črnomerec" u Selskoj br. 3 oporavlja se jer je dobio novu stručnu djelatnicu, liječnicu opće medicine dr. Biserku Jankoliju. 

U Klubu "Ban Keglević" više od pola godine radi kao stručna djelatnica viša med. sestra Katarina Švenda, dugogodišnja stručna djelatnica u Klubu "Sv. Duh". U Kustošiji, Vatrogasna ulica 6 rade dva kluba s terapeutima iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. U Primorskoj ulici 32 također rade dva kluba u kojima radi terapeut iz Klinike za psihijatriju KB "Sestre milosrdnice". 

Preostao je još klub "Medvedgrad" u Mikulićima, koji ne može dobiti stručnog djelatnika zbog velike udaljenost kluba od grada iako postoje dobre autobusne veze. Liječeni članovi iz Mikulića javljaju se u klubove Kustošije i Sv. Duha, vjerojatno zato, što ti klubovi imaju profesionalne djelatnike. Supervizor prim. dr. D. Breitenfeld ne želi da se taj klub u Mikulićima "ugasi" i nastojat će dobiti za suradnju profesionalnog djelatnika. Dok imamo ovakve probleme opstanka klubova, teško je govoriti o kvaliteti rada u takvim klubovima.

Ono što je poznato u radu Udruge klubova liječenih alkoholičara jest to da je prestalo neslaganje između starijih dugogodišnjih apstinenata i novopridošlih članova u klubove. Stariji članovi pomalo shvaćaju da treba osposobljavati mlađe članove i dati im mogućnost da se dokažu radom u klubu preuzimajući funkciju predsjednika, tajnika, blagajnika, da im se omogući napredak i sazrijevanje. 

Dobar primjer u tome pruža dugogodišnji član, tajnik kluba "Ban Keglević", Drago Kos. Drago je s bivšim predsjednikom istog kluba Borisom Markanom sačuvao dokumentaciju i kontinuitet u radu kluba u onim vrlo teškim kriznim ratnim godinama. Predsjednik Boris Markan napustio je klub u proljeću ove godine, a Drago Kos je ostao i dalje u klubu kao tajnik, prenoseći ujedno i znanje u vođenju administracije mladoj članici kluba Ljubici. 

Nikada ne smijemo zaboraviti te vrijedne članove kuba koji su svojim upornim i redovitim dolascima u klub održali njegovo postojanje, ali jasno uz suradnju profesionalnog djelatnika. I ovom prilikom hvala im na brizi i trudu. Brzo je prolazilo vrijeme supervizijskog sastanka koji je završio pozdravima gostiju, njihovim dobronamjernim porukama i željama. Treći sat zajedničkog druženja završio je uz skromni domjenak i prijateljsko ćaskanje. 

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org