Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

IZ TISKA | 81

Odabrao Josip Čelan 

PREMALO UHVAĆENIH ZA PIVIJADE

Večernji list: REAGIRANJA – Prim.dr.sc. Darko Breitenfeld o akciji protiv alkohola u prometu – Akciju Ministarstva unutarnjih poslova protiv alkohola u prometu treba izrazito pohvaliti. Zbunjuje nas, međutim, neshvatljivo nizak broj uhvaćenih pod utjecajem alkohola vikendom – za pivijade!, a pivo je ipak gotovo najopasnije alkoholno piće za promet, napose u mladih. Možda treba još više i češće nadzirati. Napose treba upozoravati (ili spriječiti pred diskačem) mlade da i ne prilaze upravljaču motornog vozila kad popiju alkohol, jer "razgaljeni" vozač ima uvijek previše alkohola u krvi. Pijani vozač sto puta češće pogiba u prometnoj nesreći od trijeznoga (SAD), pa je to najčešći uzrok smrti do četrdesetih godina života. Koliko mnogo alkoholizirane mladeži pogiba godišnje u noćima vikenda, na primjer u Klinča Selu? Je li to netko trebao spriječiti? Uskoro dolaze nove pivijade, pa Martinje, a ne mnogo dalje i niz blagdana.

Top

ŠTO JE S DROGIRANIM VOZAČIMA?

Večernji list: REAGIRANJA – Vjekoslav Kesner o kontroli sigurnosti na cestama – Srdačne čestitke prometnoj policiji na marljivu kontroliranju alkoholiziranih vozača, kojih je bilo poprilično, jer je tako spriječila eventualne prometne nesreće. No, što je s drogiranima koji često, bez ikakve kontrole, jure neobuzdanom brzinom? I oni ugrožavaju mnoge živote, ali nisam dosad vidio, a ni čuo, da se i njih kontrolira. Je li takva kontrola uopće moguća nekakvim puhanjem, kao pri alko-testu, ili možda postoji neki drugi način da se i takvi potencijalni izazivači nesreća na vrijeme isključe iz prometa? O tome se dosad nigdje, barem koliko je meni poznato, nije ništa pisalo, a još manje poduzimalo.

Top

NOVI ZAKON LIBERALIZIRAT ĆE RAD UDRUGA

Večernji list: ZAGREB – Novi Zakon o udrugama, koji je Vlada poslala u saborsku proceduru, moderniji je i liberarniji od postojećeg, rađen je po uzoru na slične zakone drugih europskih zemalja, a zeleno svijetlo dobio je i na reviziji kod stručnjaka u Vijeću Europe. Olakšava registriranje udruga, broj osnivača smanjuje na pet, a mijenja i način financiranja udruga. U Hrvatskoj je na početku ove godine bilo gotovo 19 tisuća udruga. No tridesetak posto ih djeluje uglavnom samo na papiru, gotovo šezdeset posto je iz sportskog područja, kulturno-umjetničkih društava, zavičajnih klubova, dobrovoljnih vatrogasnih društava i slično, a samo manji broj iz područja zaštite ljudskih prava. Do jeseni bi, ističe Cvjetana Plavša-Matić iz Vladina Ureda za udruge, trebalo donijeti i novi kodeks financiranja nevladinih udruga. U prvoj skupini bit će nevladine udruge čiji će programi iz područja zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i preventive zaslužiti višegodišnje financiranje. Riječ je, primjerice, o financiranju skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, klubove za prevenciju alkohola, droge, različitih bolesti i slično. Kvaliteta njihova rada vrednovat će se kroz višegodišnje ugovore. U ovoj godini potporu su dobile 363 udruge s programima zaštite zdravlja, poboljšanja kvalitete življenja, ublažavanja nezaposlenosti, demokratizacije društva, zaštite okoliša, čuvanja kulturnih baština itd.

Top

ALKOHOLIZAM U MLADIH

Nedjeljni Vjesnik: Zdrav život – Iz razgovora novinarke Nataše Kovačević s prim.dr.sc. Darkom Breitenfeldom i prof.dr.sc. Vlatkom Thallerom iz Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice "Sestre Milosrdnice":

Zbog toga što se upliće u normalni metabolizam, alkohol je posebno štetan za osobe u razvoju. Samozavaravanje mladih koji pogledaju malo dublje u čašicu tijekom provoda za vikend, da time ne štete svom organizmu je čista zabluda. Čak i kod takvih, tzv. vikend alkoholičara, alkohol izaziva usporenje refleksa i mentalnih funkcija, dovodi do laganog razaranja svih unutarnjih organa jer izravno oštećuje staničnu membranu. Već i u akutnoj intoksikaciji u mladih može doći do kome, pa i do smrti, jer je mladima i manja količina alkohola dovoljna za trovanje. Može nastati hipoglikemijska koma (besvjesno stanje zbog manjka šećera). Alkohol štetno djeluje i na spolne i reproduktivne funkcije u oba spola jer alkohol uzrokuje slabljenje spolnih funkcija. Kada mladi otrovani alkoholom dođu u kliniku, prvo se provodi detoksikacija, dakle njihovo otrežnjavanje, a odmah se kontaktira i obitelj. Skraćenim psihoterapijskim postupkom sprečavaju se daljnji recidivi takvog ponašanja i ozbiljan alkoholizam. Srećom, svi mladi, tzv. vikend alkoholičari, obično ne nastavljaju s takvim ponašanjem nego pri završetku adolescencije napuštaju dotadašnje navike.

Top

RANG-LISTA PODUZETNIKA

Dragi čitatelji, evo samo nekih, nama zanimljivih, imena tvrtki koje izdvajam iz rang-liste poduzetnika po ostvarenoj dobiti (u milijunima kuna) nakon oporezivanja u 2000. godini iz Privrednog Vijesnika:

1. PLIVA, Zagreb 1.069
2. HRVATSKI TELEKOM, Zagreb 919
3. DOM-FOND, Zagreb 632
4. TANKERSKA PLOVIDBA, Zadar 369
5. TVORNICA DUHANA ROVINJ, Rovinj 338
6. ULJANIK BRODOGRADILIŠTE, Pula 158
7. ZAGREBAČKA PIVOVARA, Zagreb 149
14. COCA-COLA BEVERAGES HR., Zagreb 66
22 KARLOVAČKA PIVOVARA, Karlovac 47
31. RONHILL, Burići 30
39. JAMNICA, Zagreb 25
44. TVORNICA DUHANA ZAGREB, Zagreb 21
46. WEINERBERGER-ILOVAC, Karlovac 19

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org