Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

TEMA ZA RAD U KLUBU | 81

Vaš ExPotus

Dragi prijatelji, ovom, trinaestom, temom završavam ovogodišnji niz tema, od kojih ste i Vi neke vjerojatno proradili u klubu. Jedna stručna tema mjesečno bila bi najmanje za ozbiljniji rad svakog kluba koji istinski radi na nastavku liječenja nas, donedavnih alkoholičara. Sljedeći nit tema trebao bi obraditi jedan od iskusnih i priznatih stručnjaka alkohologa, jer ja, kao bivši alkoholičar, na problem alkoholizma ipak gledam subjektivno, laički, češće tražeći opravdanje i utjehu nego stvarnu istinu. Za kraj, evo nešto iz razdoblja prije Krista, a za promišljanje o sadašnjosti i budućnosti:

Tema 13. 
ZANOSE SE U PROROKOVANJU, SPOTIČU SE U SUĐENJU


"Ali se i oni zanose od vina, i posrću od silovita pića; svećenik i prorok, zanose se u prorokovanju, spotiču se u suđenju" (Izaija 28;7). ... Pokušajmo se ovom prilikom prisjetiti samo nekih od njih; pravednoga Noe, pobožnog i gostoljubivog Lota, dvojice svećenika, Nadaba i Abijuda, mudrog Salomona, babilonskog kralja Baltazara, perzijskog kralja Ahasvera, osvajača Aleksandra Velikog, kralja Heroda i drugih. Bile su to poznate osobe, koje su uživale naročitu čast, pa čak i raspolagali velikom vlašću, ali nad kojima je ostala tamna sjena zbog pijenja alkohola, koji je u njihovim životima učinio svoje razorno djelovanje. To je starozavjetni prorok Izaija vrlo uspješno i jasno prikazao.

- Osvrnimo se i pogledajmo ljude koji u našoj sredini rade društveno važne i odgovorne poslove; našeg direktora ili poslovođu, liječnika ili učitelja naše djece, župnika ili policajca. Jesu li svi oni baš uvijek trijezni?
-Što reći o čaši crnog vina našeg predsjednika, marihuani u mladosti našeg premijera, ne tako davnom alkoholizmu Buscha?
- Za vrijeme TV prijenosa sjednice Vlade ili Sabora promotrimo pažljivije govornike. Ne vidimo li previše crvenih nosova, zacakljenih očiju, pa čak i pivskih trbuha?
- Što mi, mali trijezni ljudi, možemo učiniti a da nam naša kola ne završe u jarku zbog pijanog kočijaša?

Top

LITERATURA:
* POLJAK J. BIBLIJA I OPOJNA PIĆA, Znaci vremena, Zagreb 1985.

Top

-

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org