Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

MORAL I RELIGIJA

RAZUM BEZ SAVJESTI (XV dio)

Vaš Iv. Ivondes

Čovjek uči živjeti već u prenatalnim razdoblju života, znači za vrijeme trudnoće, te nastavlja učiti u postnatalnom dijelu života, što znači za vrijeme života. Ovladao je mnogim znanstvenim granama, poput fiziologije,. a to je jedna od osnovnih bioloških znanosti koja svestrano proučava funkcije organizma, potom anatomijom, antropologijom, biologijom, botanikom, zoologijom, fizikom, kemijom, matematikom, tehnikom, elektronikom. 

Tako je čovjek došao do spoznaje da ima glavu, mozak, oči, ruke, noge, jezik, srce, krvožilni sustav; živčani sustav, mišićni sustav, koštani sustav; te da ima osjetila vida, sluha, okusa, mirisa, dodira. Da razlikuje što je slano, slatko, gorko, kiselo, vruće, toplo, hladno, da u oba oka ima 125 milijuna štapića, 7 milijuna čunjića i tako u nedogled. 

A što se tiče emocija (osjećaja), kako su oni nastali u čovjeku, tajna je za mnoge. Nadjenuli su nam imena Pavle, Petar, Jakov, Ivan, Luka, Marko, Matej, Željko, Siniša, Leo... Nadjenuli smo imena životinjama na zemlji i pticama u zraku, kao i ribama u moru i rijekama. 

Međutim, stalno spominjemo tu fenomenalnu "prirodu" koju uopće ne poznamo. "Prirodu" koja nema glavu, nema mozak, nema oči, nema ruke za kreiranje (stvaranje), nema noge za pokretanje, nema jezik za prenašanje misaonih kreacija. Međutim, osmislila je na milijarde galaksijskih sustava (svjetova), tj. zvijezda za noćni ukras neba. Osmislila je dva vidjela na nebu, kako bi planet Zemlju jedno obasjavalo danju, a drugo noću, a to su Sunce i Mjesec.

Klubovi liječenih alkoholičara imaju također svoje sunce, a to su institucije koje imaju zadaću "osvijetliti" umove ovog alkoholiziranog svijeta. Klubovi liječenih alkoholičara imaju i svoj mjesec i planete, to su terapeuti, sociolozi, psiholozi, psihijatri, liječnici i svi drugi koji se bave alkohologijom. A to sunce i mjesec imaju svoje zvijezde - klubove liječenih alkoholičara. Znači, svaki član kluba liječenih alkoholičara je zvijezda, koja obasjava alkoholiziranu Europu, Ameriku, Australiju, Aziju, Afriku i, na žalost, Hrvatsku. 

Ne dopustite da se ta vidjela ugase, a to ste vi, dragi apstinenti, pod vodstvom uvaženih stručnih timovima. Ako se vi ugasite, svijet će se utopiti u alkoholu, zajedno sa svojim zakonodavcima, policijom, vojskom i svim postojećim institucijama, a posljedice su nepopravljive. Zato ne dopustite da zapadnete u neku bezvoljnost, nezainteresiranost ili u totalnu depresiju. Usavršavajte se da biste bili svjetlo u ovom svijetu. 

Onog trenutka kad čovjek prestane učiti, bez obzira na godine i profesiju, može postati nezainteresiran, depresivan, sklon ovisnostima, kofeinomaniji, alkoholizmu, pušenju i drugom, te poremećaju duha i tijela. Upamtimo, dame i gospodo, uz vas je ta fenomenalna "priroda", kako ju teolozi i svećenici nazivaju, sveto Trojstvo - Bog Otac i Sin Isus Krist i Duh Sveti. Puno zdravlja i snage u apstinenciji od ovisnosti želi vam 

Vaš Iv. Ivondes

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org