Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

PRILOZI

Republika Hrvatska
Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo
10000 Zagreb, Ulica grada Vukovara 78
Ravnatelj: dr. sc. Jakša Topić, dipl. ing.


PIVU VRATITI ATRIBUT "ALKOHOLNO PIĆE"

Alkohol spada u luksuzne proizvode i moguća otrovna pića za čovjeka i na njih se plaća posebna trošarina prema koncentraciji alkohola u piću. Umjesto da se taj porez povisi (glasovalo 85% gledatelja nakon emitiranja "Latinice" o alkoholizmu ove godine) i zbog podataka da do visokog (u nas puno višeg) poreza - prihod države raste, a ne da pada, proizvodnja i potrošnja alkoholnih pića trebala bi padati u interesu boljitka zdravlja, porez je čudnim objašnjenjima i točnim podacima prije mjesec dana smanjen za 25%. (Sramota!). 

Usto, pivo ima još manju trošarinu (za oko 70% prema drugim alkoholnim pićima), vjerojatno stoga što ga se ne svrstava pod alkohol, već pod prehrambene proizvode. Zbog toga će mladež nekažnjeno i u maloljetnoj dobi biti usluživana pivom u ugostiteljskim radnjama, iako se pije radi alkoholnog a ne prehrambenog učinka i tako se priprema na put teških ovisnosti. 

Pivom opijenim vozačima, naročito dvadesetogodišnjacima, događaju se u vožnji najteže prometne nesreće, često i uz smrtna stradanja, a najčešće uzrokovano alkoholom, nekritičnom vožnjom u noćima vikenda. 

A hrvatski kao i cijeli europski alkoholizam postaje sve više "pivskim" (tj. udio piva u potrošnji alkohola sve više raste - povisuje se). To je zapravo najbolji dokaz da je pivo alkoholno piće usprkos svojoj kaloričnosti (kao i druga alkoholna pića), i nešto niže koncentracije alkohola u njemu. Takva je koncentracija ipak dovoljna, kako vidimo, za najteže posljedice. Stoga treba odmah ponovo pravilnikom proglasiti pivo alkoholnim pićem i staviti upozorenje na pivo "Alkohol je opasna droga sa čestim smrtnim ishodima u prometu." U tu svrhu molimo naslov da da svoje mišljenje sudu, traženo po Ministarstvu gospodarstva prošle godine i u tom smislu to što prije i ozakoni pravilnikom, te nas o tome obavijesti, a po potrebi zatraži našu daljnju suradnju, jer Vam podršku ovime i izražavamo.

S poštovanjem,

Prim. dr. sc. Darko Breitenfeld,
predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti HLZ i predsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org