Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

RELIGIJA I ETIKA

GLASUJEM ZA SLOBODU

Vaš Iv Ivondes

Kad god netko, bilo gdje, predloži da se zabrani ili ograniči upotreba ili prodaja alkoholnih pića, odmah se čuju glasovi boraca za "slobodu" čovjekove ličnosti: "Ako se miješate u prodaju alkohola, vi ograničavate osobna prava čovjeka da bira hoće li piti ili ne!"

A kakva je to zapravo "alkoholna sloboda"? Poslušajmo i prisjetimo se!

Kad su čuli nesigurne korake svog oca, dječaci su se sakrili iza leđa svoje majke ili bake, jer su već imali iskustva. Samo je mala Jasenka ostala na svom mjestu. Ona još nije ni znala hodati. Ipak se i njezino nasmijano lice uozbiljilo kad je otac konačno uspio otvoriti vrata.

"Zdravo, milo moje!" rekao je promuklim glasom dok se ljuljao kroz sobu. "Poljubi svog taticu! Hajde, zagrli taticu!", zahtijevao je ponovno. "Poljubi me!", glas mu je već otkrivao nestrpljenje i ljutnju. Dijete je zaplakalo. "Sada ćeš ti vidjeti što te čeka, derle jedno neposlušno!", uzviknuo je pijani otac i pograbio ručice male Jasenke. Male nožice zapele su za prečku stolca, otac je povukao i kralježnica je pukla.

Nikada mala Jasenka neće trčati, neće hodati ili uživati u dječjim igrama i radostima. Nikada neće osjetiti radost ljubavi kao djevojka! To je samo jedna od "alkoholnih sloboda". Nikada neću glasovati za takvu slobodu, gospodo proizvođači alkoholnih pića.

Malog šestomjesečnog Darka su zaboljele oči. Postale su crvene i izgubile su sjaj. Upala nije prolazila iako je majka poduzimala sve što je bilo u njenoj moći. Bilo je očito da je potrebna liječnička pomoć. Pošli su k liječniku. Majka nije znala da je liječnik prije toga proveo nekoliko sati u društvu u kojem se nije štedio alkohol. Umjesto deset kapi lijeka, on je Darku stavio u oči neku žestoku tekućinu. Nenamjerno! Zabunom!

Nikada više nisu Darkove oči zasjale, nikad više ugledale svjetlost dana. Alkohol daje slobodu da se griješi na štetu nevinoga. Nikada neću pristati na takvu slobodu, gospodo, vi koji reklamirate alkoholna pića!
Nedavno je u gostionici konobar alkoholnim pićem poslužio pripitog vozača kamiona. Čovjek je ispio piće i odvezao se. Nekoliko stotina metara od gostionice naišao je na dječaka i djevojčicu. Nitko nikada neće doznati što se zapravo dogodilo; da li je alkohol umanjio vozačevu moć rasuđivanja ili mu usporio reakcije. Tek dječakovo tijelo ostalo je na cesti. Konobar sada žali gubitak svojeg jedinog sina. Alkohol daje smrti slobodne ruke, gospodo zakonodavci. Za takvu slobodu nikada neću odlučiti glasovati!

Glasujem za slobodu od bijede, od straha, od zabluda zakona, od lažne propagande koja graniči s paranojom. Za slobodu od preuranjene smrti koju donose alkoholna pića, od milijuna prometnih nesreća koje su proizvod alkoholne propagande. Glasujem za slobodu od svega što umanjuje moj intelekt, što umanjuje moju ličnost!

Ja glasujem, gospodo zakonodavci, za slobodu od alkohola, nikotina, droga i njima sličnih.

Nastavak slijedi.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org