Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

IZ KLUBA "SIGET"

Vladimir Krajcar

Klub "Siget" osnovan je 1983. godine. Zahvaća područje Kajzerice, Savskog Gaja, Trokuta, Sigeta i Trnskog. Naša je adresa: Aleja pomoraca 17-19, a sastanci se održavaju utorkom u 16 sati.

Nekoliko je godina aktivnost ugasnula za trajanja Domovinskoga rata, no čim je bilo moguće, nastavili smo s radom. Izvještajnu skupštinu održali smo 12. prosinca 2000. godine. Klub broji 26-30 članova, zavisi prema novim dolascima i odlascima. Prosjek dolazaka je 60-70%, a preko ljeta radimo makar i s manjim brojem članova - 40-50%.

U stalnoj smo suradnji s "Vinogradskom" i "Jankomirom" odakle i imamo priljev novih članova. Za rad u klubu najvažniji je pristup starijih članova kluba prema novima, tako da se novi članovi ne osjećaju kao stranci. Njih treba kroz razgovore privući praktičnom radu, apstinenciji, ljepšem životu u obitelji, među ljudima, u društvu, jer su edukaciju i znanje o alkoholizmu stekli u ustanovama gdje su boravili na liječenju. Važno je da se novi članovi uklope što prije u rad kluba, da dolaze na susrete – sastanke i da to prihvate što lakše, kao "slatku obvezu a ne teret".

Prijašnji raspored u prostoriji, gdje smo održavali sastanke bio je: katedra, terapeuti i predsjednik s jedne strane, nasuprot njima ostali članovi – napustili smo. Sada sjedimo za jednim stolom (iako to nije okrugli), kontakti su bliži, razgovor ležerniji, analiza problema detaljnija i rezultati se pomalo pokazuju na bolje.

U mjesecu travnju 2001. nazočila je našim sastancima apsolventica studija socijalnog rada Josipa Rukavina, pa se upoznala sa radom kluba, načinom izlaganja i rješavanja problema, novih i starijih članova, kojima je to potrebno.

Uvijek, na početku sastanka pitanje: što je tko doživio tijekom proteklog tjedna, lijepo ili ružno, veselo ili tužno i to je onda tema, a tijekom rada pristupa se postupno novopridošlim članovima, tako da se upoznamo s njihovim problemima i pokušavamo analitički pomoći, da se što prije uključe u rad kluba.

Iako smo mali klub, održavamo kontakte s drugim klubovima u Zagrebu, a i s vanjskim klubovima, naročito u formi prisutnošću osnivačkim skupštinama novih klubova, zatim zajedničkim izletima, prisustvovanju godišnjim skupštinama srodnih i prijateljskih klubova Ogulin, Hrvatska Kostajnica, idr.

"Probudi se, pomozi sebi i drugima, a naročito obitelji i bližnjima."

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org