Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

OBILJEŽAVANJE DANA KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA HRVATSKE I SVIJETSKOG DANA ZDRAVLJA U PRELOGU

Rok Pavčec, Klub "Prelog"

-Kako se 1. travnja obilježava Dan klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, a 7. travnja Svjetski dan zdravlja, posvećen mentalnom zdravlju s motom: "Integracija, a ne izolacija", u naš smo mali gradić pozvali članove svih međimurskih klubova liječenih alkoholičara na predavanje o temi "Emocije i ovisnosti". Naša se tribina održala nadasve uspješno i poučno. Predavanje je održala naša draga gošća mr. Jelena Klinčević, specijalist kliničke psihologije, voditeljica psihologijskog centra u Čakovcu.

Prije samog predavanja, prvi put u svojem četiri i pol godišnjem apstinencijskom stažu, doživio sam vrlo ugodno iznenađenje. Naime, u našoj prostoriji, u Glavnoj 33, sastali su se članovi klubova "Nada", "Kotoriba", "Dr. Mate Golubić" – Čakovec, "Osmijeh" – Donja Dubrava, "Mursko Središće" – Mursko Središće, "Zdravi život" – Sveta Marija i "Prelog" – Prelog, te smo imali prigode čuti izravno izvješće o radu Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, i vrlo sažeto izvješće o radu Saveza za unapređivanje duševnog zdravlja naše Županije. 

Prvi smo put mogli izravno postavljati pitanja da bismo pokušali riješiti neke nedoumice u vezi s članarinom klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, te pitanje priznanja, za koja smatramo da bi trebala biti dodjeljivana prve, treće i pete godine apstinencijskog staža, a ne svake godine. Ovu mogućnost izjašnjenja dao nam je predsjednik međimurskih klubova, ujedno i predstavnik međimurskih klubova u Upravnom odboru Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske dr. Ivan Dolenc. Vidimo da se stvari kreću nabolje i da se sada suradnja između naših klubova može poboljšati, proširiti i time omogućiti bolje djelovanje, kako lokalno tako i globalno.

Na predavanju su nazočili članovi klubova liječenih alkoholičara, liječnici iz Preloga i Donje Dubrave, članice Crvenog križa, Caritasa, Centra za socijalnu skrb i sličnih ustanova. Ukupno je bilo oko 40 posjetitelja. Na tribini se moglo puno toga naučiti. Čuli smo kako emocije koje smo naslijedili utječu na ovisnosti, te kako ovisnosti utječu na emocije.

Čuvši to predavanje, čovjek samo može shvatiti koliko zapravo ne zna o onome za što misli da zna.

Kako smo time obilježili dva važna datuma, za nas Dan klubova liječenih alkoholičara Hrvatske i Svjetski dan zdravlja, utjecali smo na druge klubove i predstavnike ustanova, koji su zaključili da bismo češće trebali održati ovakva predavanja edukacijskog karaktera, koja bi nama dobro došla. 

Na kraju, još jednom zahvaljujemo dr. Ivanu Dolencu i prof. psihologije Jeleni Klinčević.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org