Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

IZ OGLEDNOG KLUBA

KAO JEDNA VELIKA OBITELJ

Ivica Tuškan

U rad Kluba liječenih alkoholičara "Karlovac", koji djeluje pri Općoj bolnici "Švarča" Karlovac, uključio sam se u lipnju 2000. godine, nakon liječenja u Dnevnoj bolnici za alkoholizam. 

Sastanci Kluba održavaju se četvrtkom u 18 sati i tada se redovito sastaje od 30 do 40 članova koje veže isti problem – alkoholizam. Moram priznati, da je moj prvi dolazak u klub bio praćen raznim strahovima, npr. koga ću od poznatih tamo sresti, što će mi reći prijatelji, poznanici, je li meni to uopće potrebno. 

No nakon predstavljanja, sve je nekako bilo lakše, kao da je netko skinuo velik teret s mojih leđa. Najteže je bilo priznati i reći: "Da, ja sam alkoholičar i potrebna mi je pomoć."

Iznenadila me je otvorenost članova kluba i njihova spremnost da pomognu pri rješavanju svakog problema. Na sastancima kluba se obrađuju razne teme, od razgovora o recidivu, apstinenciji do razgovora o svakodnevnim životnim problemima. Zapravo klub djeluje kao jedna velika obitelj u kojoj je svatko spreman pomoći drugomu, ako je taj spreman tu pomoć prihvatiti i održavati apstinenciju.

Slušajući iskustva i priče drugih članova kluba, uvijek nađem i dio sebe u njihovim iskustvima. U mojoj 10-mjesečnoj apstinenciji klub je odigrao veliku ulogu. Redovitim dolascima na klub produljuje se moja volja i želja za održavanjem apstinencije. Mogao bi reći da u klubu jednostavno "dopunim" akumulator koji se isprazni tijekom tjedna.

I tako iz tjedna u tjedan apstinencija je zahvaljujući klubu sve lakša, a život bez alkohola sve kvalitetniji.

Na kraju, zahvaljujem svim članovima kluba na potpori, a posebno terapeutskom timu, na čijem je čelu dr. Anto Orešković, sa sestrama Anđelkom Jokimovski i Karmelom Migalić, bez čije stručnosti i upornosti ne bih uspio u svojem liječenju. Na kraju članka, mislim, ne na kraju apstinencije!

Vaš liječeni alkoholičar,
Ivica Tuškan

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org