Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

IZ OGLEDNOG KLUBA

SASTANCI – PREDAVANJA – IZLET

Boris Matešić

Klub liječenih alkoholičara Karlovac od svog osnutka redovito održava sastanke svakoga utorka i četvrtka bez obzira na blagdane i praznike. Na tim sastancima rješavaju se trenutačni i tekući problemi pojedinaca i kluba. Isto tako koristi se prilika za dogovor o daljnjem radu. 

Pozivaju se u goste predavači iz raznih područja. Tako nas nekoliko puta godišnje zapovjednik prometne policije upoznaje sa stanjem u prometu i održi predavanje o utjecaju alkohola na vozače, statistikom prometnih nesreća i preventivom za njihovo suzbijanje.

Imamo i upoznavanje s raznim zakonima koji su zanimljivi za članove kluba. Doktori raznih specijalnosti dolaze nam u goste i odgovaraju na postavljena pitanja i educiraju nas u suzbijanju zdravstvenih problema koji muče naše članove ili članove njihovih obitelji. Da bismo razbili monotoniju zatvorenog prostora, organiziramo izlete u prirodu rekrecijskog i edukacijskog sadržaja. 

Karlovac obiluje izletištima u bližoj okolici, na obalama naših četiriju rijeka, tako da smo imali nekoliko druženja na obali Dobre, uživali u suncu, raznim igrama i slasnom ručku u prirodi. Večeru organiziramo u Gradskoj kavani uz ples do sitnih jutarnjih sati.

Posjetili smo i Plitvička jezera. Odaziv članova i njihovih obitelji je bio tako velik da smo morali unajmiti autobus na kat. Dio članstva pridružio nam se svojim vozilima. Krenulo se iz Karlovca u 7 sati, da bismo već nakon pola sata razgledavali predivne pejzaže i slapove Rastoka nadomak Slunja. Na Plitvicama nas je dočekao gosp. Anđelko, danas direktor Nacionalnog parka i prvo nas upoznao s nastankom sadrenih barijera i jezera, devastacijom za vrijeme četničke okupacije i nastojanjem da se što prije taj biser kontinentalnog turizma dovede u prijašnje stanje. 

Uz veliki plan Jezera, upoznao nas je s mogućim rutama obilaska i prepustio nama da izaberemo kojim ćemo putem krenuti u ugodnu šetnju. Bez dvoumljenja smo izabrali najduži, ali zato i najatraktivniji put obilaska, iako je bilo među nama djece i ljudi poodmakle dobi. 

Uz stručna objašnjenja gosp. Anđelka, uz kratku vožnju elektrobrodom i elektrovlakom, nismo ni primijetili da je prošlo 5 sati šetnje, a našli smo se na početku, kod spomenika Josipu Joviću, redarstveniku, prve žrtve četničkog orgijanja za vrijeme krvavoga Uskrsa.

Oduševljeni uspjelim izletom, članovi Kluba su ubrzo organizirali i drugi, ali ovaj puta u visine. Destinacija je bila Klek, a cilj sam vrh. Autobusom na Bjelsko podno planine, pa pinklec na rame i ugodna jednosatna šetnja do planinarskog doma. Najmlađi izletnik, mali Marko Orešković, imao je 18 mjeseci i bez problema je došao do doma, uz malu pomoć roditelja i ostalih, tako da mu je i naš Deda bio zavidan na tom uspjehu.

 Nakon okrjepe sendvičima i toplim planinskim čajem većina nas je produžila do samog vrha. Uspon je bio kratak, ali i naporan za novopečene planinare. Povratak do autobusa trajao je malo duže po hladovini bukove šume, iako je bio krasan sunčan dan. U Ogulinu nas je čekao ručak i kratak odmor prije obilaska jezera Sabljaci, ogulinskog mora, okruženog prekrasnim kućama za odmor i fantastičnim mjestima za ribolov. 

Šteta što nismo ponijeli udice da se pridružimo domaćim ribičima. Morat ćemo se ponovo vratiti samo radi toga. Na povratku u Karlovac svratili smo na kavu u Belaviće kod našeg kolege Željka koji na obali Mrežnice ima teniski centar Brig. Još smo malo uživali u slapovima i brzacima najzelenije karlovačke rijeke do rastanka. 

Iako ne priznajemo da su nas ta dva izleta iscrpila, ipak smo za treću destinaciju izabrali Stubičke toplice, da saniramo bolove u mišićima i rekreiramo se u termalnim vodama. Podjednako su uživala djeca i odrasli u hidro-masaži, plivanju i ronjenju. 

Nakon što smo razgledali svetište u Mariji Bistrici i pohodili Gupčevu lipu, bazeni su bili melem za naša umorna tijela. Iz tople vode htjeli smo ići na hladan snijeg, ali nas je vrijeme iznevjerilo, tako da je organizacija izleta na Bjelolasicu odgođena za sljedeću zimu. U međuvremenu planiramo obići i ostale dijelove Lijepe Naše, Jadransku obalu i ritove u unutrašnjosti. 

Prema planovima za ovu godinu očekuje nas organizacija najmanje triju izleta, što ovisi o financijskoj situaciji. Dosadašnje aktivnosti realizirane su sredstvima prikupljenim od članarine, ali moram napomenuti da nam u susret izlazi Autotransport Karlovac u iznajmljivanju autobusa po nižim cijenama. 

I Uprava Nacionalnoga parka Plitvice i HUP-a Stubičke toplice snizili su nam cijene svojih usluga, na čemu im toplo zahvaljujemo.

U buduće ćemo pokušati naći sponzore koji bi omogućili efikasniji rad kluba i učinkovitiju rehabilitaciju članova kluba.

Nadamo se da ćemo imati uspjeha u toj realizaciji jer postoji interes pojedinaca i radnih organizacija, bez obzira na trenutačno stanje, u što smo se uvjerili prigodom organizacije godišnje skupštine Kluba kada smo bili materijalno podržani uz obećanje za daljnjom suradnjom.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org