Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

TROMJESEČNO IZVJEŠĆE S TREŠNJEVKE

Hasan Bašić, Klub Osvit

Ovo što ću napisati može se sažeti u tromjesečno izvješće Udruge klubova liječenih alkoholičara Trešnjevke. U zagrebačkoj Zajednici klubova naša Udruga je najbrojnija. Ima nas šesnaest klubova, pa otuda i naši rezultati. Naše aktivnosti nisu izražene samo u dobrome radu svih klubova, već i u izvanklupskim aktivnostima prednjačimo.
S početkom godine velika događanja zapravo započinju poslije godišnje skupštine Kluba Voltino, gdje se gotovo redovito skupi dvjestotinjak ljudi.

Tamo padaju veliki dogovori, obnavljaju se prijateljstva, druženja i to je rijetko mjesto gdje se sastane nekoliko stotina godina apstiniranja. Klub liječenih alkoholičara Voltino ima godinama već tradicionalno, aktivnu suradnju s đačkim domom u Selskoj ulici.

No, krenimo redom. Jedan od primarnih zadataka, bio nam je da što više sudjelujemo u medijima jer je to jedan od načina da se što više približimo pojedincima i obiteljima koji imaju problema s alkoholizmom.

Tako su novinari "Večernjeg lista" posjetili Klub Osvit. HRT "SOS oni nas trebaju", Lidija Paszko i Josip Poljak, Radio "Sljeme", profesorica Uvodić - Vranić i Hasan Bašić, Radio "Sljeme" Paszko Lidija i Hasan Bašić. TV "Latinica" - Klub liječenih alkoholičara Voltino, prim. dr. Darko Breitenfeld, Mladen Dianek, Zdenka Majkić i TV "Zagrebačka panorama" mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber, predsjednica Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, Marica - Maca Antolović, Zlatko Topalović i Hasan Bašić, "Obiteljski radio" , prof. Ljubica Uvodić - Vranić, voditeljica Udruge "Petkom u pet".

Gotovo redovito, što telefonski, što izravno, sudjelujemo u emisiji gđe Dalije Grin "Vi i Vaše zdravlje", te tako tu emisiju zovemo i naš radijski klub koje i uspješno vodi prim. dr. Željko Marinić.

Udruge za unapređivanje obiteljskog života "Petkom u pet", nešto je najljepše što nam se dogodilo na Trešnjevci. To je prava oaza prijateljstva i rasadnik inicijativa. Kad smo već kod "Petka u pet" , 27. 3.2001. održan je sastanak predstavnika tridesetak klubova zagrebačke zajednice u trešnjevačkom Domu zdravlja, gdje je donesena odluka da odvojimo seminar od alkohološke problematike, budući da je seminar "Petkom u pet" otvorena grupa, te dolaze ljudi koje zanimaju popularne psihološke teme, a ne alkoholizam.

Na tom sastanku ustanovljena je radionica (Workshop), kao ogranak "Petka u Pet", gdje će se obrađivati isključivo alkohološke teme s vrsnim predavačima.
Već prva radionica s temom što je to alkoholizam održana je 3.4.2001. a bilo nas je prisutno 31 iz zagrebačkih klubova.

Druga radionica održat će se 15.5.2001. u 18 sati a tema će biti, "Uloga dostručnog djelatnika u radu kluba", predavač prof. Ljubica Uvodić.

23.3.2001. datum je koji ćemo svi upamtiti po jednom iznimnom događaju. Dom zdravlja Nehajska, Trešnjevka, dvorana je puna, sjedimo i stojimo nas 70. Ulazi velikan Zagrebačke alkohološke škole prof. dr. Maurizio Troncoso. Dvoranom se prolama pljesak, radost pa i suze. Toliko emocija na jednom mjestu. Predavanje dr. Troncosa, pa pitanja pljušte i zajednički snimak s tog nezaboravnog sastanka "Petkom u pet". Hvala dr. Troncoso i dođite nam opet. 

Što sada? Bliži se Dan klubova liječenih alkoholičara, prvog travnja. Šenkovec, "terapijsko rekreacijski centear" kod obitelji Antolović. Da se svi skupa prisjetimo mukotrpnog rada prof. dr. Vladimira Hudolina, kada je prije trideset i sedam godina osnovan prvi klub liječenih alkoholičara. Zadužio nas je da ustrajemo u njegovim idejama, a prof. dr. Višnja Hudolin da ih modificiramo. To i činimo.

Organizirali smo turnir u šahu, visećem kuglanju, bočanju i belotu. Uspjeli smo okrenuti i dva odojka na ražnju i sve to vrijeme divno smo se družili.

Bilo je i poezije Katarine Mužny i Hasana Bašića, a bilo je i plača.

Jednom riječju, bilo je dobro. Našu proslavu Dana klubova zasigurno je uveličala osobno predsjednica Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara - mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber, koja nam je uputila i nekoliko lijepih poruka. Jedna od njih je da širimo ovakva druženja. Prof. Ljubica Uvodić-Vranić, predsjednica Udruge "Petkom u pet", gotovo je neizbježna u ovakvim druženjima i njezine tople riječi uvijek nas guraju samo naprijed. Posebno dragi gost bio nam je fra Duka, koji nam je uputio toliko lijepih riječi, da smo ga zaželjeli vidjeti ponovno u našoj sredini. Obitelj Antolović bila je, kao i uvijek, dobar domaćin i ovim putem im iskreno zahvaljujemo.

Ali nije sve gotovo, prvog travnja nastavljamo druženje u Stubici, kod obitelji Godić. Hvala obitelji Godić i hvala svima koji su na bilo koji način podupirali naše aktivnosti.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org