Up Back Next

IZ MEDICINE | 74

S MALO ŠEĆERA………
(hipoglikemija u alkoholičara)

Dr. Ema Ničea Gruber
Neuropsihijatrijska bolnica "Dr. I. Barbot", Popovača

Što je hipoglikemija?

Hipoglikemija je stanje sniženog šećera u krvi. Šećer u tijelu služi kao energija ili gorivo za rad, rast i život stanica tijela. U krvi je normalno razina šećera između 3 i 6 mmol/L. Razina šećera u krvi ovisi o unosu (pojedenoj hrani), potrošnji energije i inzulinu. 

U kojim sve slučajevima dolazi do hipoglikemije?

Do hipoglikemije može doći zato jer netko nije u tijeku dana dovoljno unosio hrane, ili je zbog pojačane tjelesne aktivnosti puno trošio a nije nadoknadio energiju. Kod oštećenja bubrega, jetre, proljeva ili povraćanja, te kod uživanja veće količine alkohola, također može doći do hipoglikemije.

Kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti a uzimaju inzulin, hipoglikemija nastaje onda kad si pacijent daje previše inzulina (injekcijom), a obrok koji je tog dana pojeo bio je lagan ili je tog dana puno fizički radio.

Inzulin je hormon koji luči gušterača a služi za unos šećera u samu stanicu, kao nosač. 

Simptomi stanja sniženog šećera koje čovjek osjeća u tom trenutku prikazani su na slici.

Zašto je hipoglikemija česta u alkoholičara?

Alkoholičar što više pije manje jede (smanjeni unos hrane).

Alkoholičar iz poznatih razloga često povraća, ima proljeve, bolesnu jetru ili bubrege, te je stalno u nekakvom metaboličkom poremećaju koji djeluje na razine šećera u krvi.

Neki alkoholičari su dijabetičari a ne posvećuju dovoljno pažnje liječenju svoje bolesti .

Kako prepoznati hipoglikemiju?

Prvi znaci su znojenje, ubrzan rad srca, drhtavica, glad, bljedilo, strah, vrtoglavica, a ako razina glukoze u krvi i dalje pada javlja se neprikladno ponašanje, zijevanje, smetnje koncentracije, glavobolja i poremećaj svijesti do kome. U tom trenutku najbolje bi bilo izmjeriti količinu šećera u krvi i nadoknaditi nedostatak glukoze ili inzulina.

Što vi možete učiniti?

Odmah treba uzeti nekoliko bombona ili žlicu šećera, te pojesti dodatni obrok s kruhom ili voćem ili mlijekom. Neposredno zatim razmislite ozbiljno o unosu alkohola-učestala stanja hipoglikemije trajno oštećuju mozak, koji prvi gladuje i najviše treba šećera .

Ako je hipoglikemija uznapredovala do besvjesnog stanja, potrebno je bolesnika postaviti u položaj na bok i hitno pozvati liječnika.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org