Up Back Next

IZ MATULJA

 

U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti stručni djelatnici Kluba Matulji organizirali su vrlo dobro posjećeno predavanje o aktualnoj temi. Naime, 13.12. 2000. godine, u vijećnici Općine Matulji ispunjenoj gostima, učenicima OŠ "Dr. Andrija Mohorovičić" iz Matulja i članovima Kluba Matulji s obiteljima, dr. Amir Muzur održao je predavanje u kojem je iznio zanimljive novosti iz istraživanja o djelovanju alkohola i drugih ovisnosti na ljudski mozak.

Koliko su i kako učenici shvatili predavanje, može se pročitati iz njihovih dvaju priloga.

Top

Nekoliko minuta prije šest sati okupili smo se ispred Općine Matulji i uputili se na predavanje o ovisnostima, koje će održati dr. Amir Muzur. Ušli smo u sobu punu starijih ljudi i tko je imao sreće, dobio je mjesto za sjedenje, no, to i nije tako važno. Dr. Muzur počeo je predavanje o alkoholu, pušenju i drogama. O nekim pojedinostima sam već čula, a neke su činjenice, koje je iznosio predavač, vrlo jednostavnim riječima bile naprosto nevjerojatne.

O raznim učincima alkoholizma, o čeonom režnju koji, kad popijemo veću količinu alkohola, mijenja našu ličnost, o tomu kako se čovjek može smrznuti ako je pod utjecajem alkohola, jer mu padne tjelesna temperatura…

Čuli smo i o načinu kako alkohol ulazi u krv i u malim količinama, koliko treba vremena da se alkohol izgubi iz krvi, o djelovanju disulfirama…

Slušali smo i o psihičkoj i fizičkoj ovisnosti koju izazivaju opojna sredstva. Psihička ovisnost je kad mi ne možemo bez pića, droge, pušenja jer mi to tako mislimo, a mnogo ozbiljnija je fizička bolest, kada se naše tijelo navikne na te poroke, pa ne možemo normalno funkcionirati bez njih. Zapravo, velik broj nazočnih bili su liječeni alkoholičari Kluba Matulji, koji su postavljali pitanja, na koja su uvijek dobili jasne odgovore i mnogo savjeta. Mislim da je odlazak na predavanje bio veoma koristan, zato što smo dosta toga saznali, a na kraju, smo bili i dobro počašćeni.

Marina Toto, 8. a razred

Top

I ove smo godine bili pozvani na predavanje o ovisnostima, što ga je održao dr. Amir Muzur. Govorilo se o raznim ovisnostima, a ponajviše o alkoholu i o tome kako on ulazi u krv i pomalo razara stanice, pa i cijele organe. 

Saznali smo kako od alkohola najviše strada jetra, ali to ne znači da i drugi organi ne mogu snositi posljedice unošenja alkohola u naše tijelo. 

Još je jedna, danas, na žalost, vrlo raširena ovisnost. Riječ je o drogi. Ona je vrlo opasna, ali je mladima sve više privlačna. U većini slučajeva, kada jednom drogu unesemo u tijelo, stanice ju počnu same od sebe " tražiti ". Ako dugo vremena uzimamo drogu, stanice se već potpuno naviknu na nju i ako bismo naglo prestali drogirati se, naše tijelo to ne bi podnijelo.

Nakon vrlo zanimljiva predavanja, uslijedila je ukusna zakuska, uz koju smo malo popričali. Najvažnije je od svega da su nas pozvali.

Martina Kinkela, 7. a razred 

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org