Up Back Next

POZNATI STVARATELJI I ALKOHOL
SEKS, KIST I ALKOHOL

Dr. E.N.Gruber
Psihijatrijska bolnica Popovača

U Grazu se, u muzeju pokrajine Štajerske Joanneumu, tijekom osmog i devetog mjeseca 2000. godine mogla pogledati uspješna i zanimljiva izložba s više od 100 slika, grafika i keramike poznatog slikara Paula Gauguina, nastalih u razdoblju od 1886. do 1894.godine, koje prikazuju njegovu preobrazbu od impresionista do simbolista. Mnogi povezuju ovog slikara većinom sa slikama polugolih Tahićanki, koje je na jedinstven način slikao na Tahitiju, kamo je pobjegao od ispraznosti i materijalizma života u Parizu. Navodno je s nekima, ne starijima od trinaest godina, imao i djecu, što je na Tahitiju bilo uobičajeno, živio je boemski impulsivan život provoda i pijančevanja, bio je visok svega 160 centimetara i ostavio je duboki trag u slikarstvu devetnaestog i dvadesetog stoljeća.

Osim fascinacije ženskim tijelom, jedno razdoblje svog života, dok je još živio u Francuskoj, slikao je religiozne motive (Le Chris vert) i radio grafike seljana dok rade u polju.

Bio je prijatelj poznatog slikara Van Gogha. Čak je jedno vrijeme i stanovao s njim u Van Goghovoj kući u Auersu, pa su i pokušavali zajedno slikati i družiti se, međutim, izgleda da je slikarska priroda samotnjačka a temperament oštar, pa se nisu dugo slagali.

Mnogima je odnos ove dvojice slikara poznat iz filma " Žudnja za životom- Lust for life", gdje Kirk Douglas glumi Van Gogha, a Antony Quinn Gauguina.

Izložba je zgodno upotpunjena video-zapisima o samom slikaru, glazbom s Tahitija i kratkim asocijativnim filmom na ondašnje životne prilike i okolnosti.

Osim neobičnih motiva koje je slikao, zanimljivo je promatrati simboliku boja kojima je slikao te motive. Tako i nehotice dolazimo do temeljnih definicija slikarskog smjera simbolizma (sintetizma), gdje boje imaju simboličko značenje i prenose emocije i utiske, a njihove, naizgled neobične, kombinacije i tonovi upotpunjuju kompoziciju i stvaraju željeni dojam.

U iščekivanju sljedeće izložbe, možda u nekom malo bližem mjestu i muzeju, preporučjemo Gauguinove slike, posebno Aha oe feii? (Ljubomora na Tahitiju) i Tahitiennes sur la plage (Tahićanke na plaži).

Detaljnije informacije na stranicama: 

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org