Up Back Next

IZ KLUBOVA
20 GODINA KLUBA " DINKO ŠIMUNOVIĆ "

Dr. Darko Arnold
stručni djelatnik u klubu

Na poticaj prof. dr. V. Hudolina osnovan je 8. 3. 1981. godine u tadašnjoj MZ " O. Keršovani ", Šrapčeva 12a klub liječenih alkoholičara koji se odvojio od prvog hrvatskog kluba liječenih alkoholičara " Maksimir ". Osnivač kluba je dr. Darko Arnold, a suosnivač ispred Vinogradske bolnice bio je prim. dr. Darko Breitenfeld. Klub je započeo rad sa 7 liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji. Broj članova se s godinama povećavao te je 1986. godine osnovan novi klub liječenih alkoholičara " Tratinčica ". Broj članova kluba je tijekom godina varirao.

U klubu je nastavak bolničkog liječenja alkoholizma provelo 339 liječenih alkoholičara. Podijeljena je 1 diploma za 20 godina apstinencije, 2 diplome za 15 godina, dodijeljene su tri diplome za 10 godina, osam diploma za 5 godina, četrnaest diploma za 3 godine i 74 diplome za godinu dana apstinencije. Iz ovoga je vidljivo da najveći broj liječenih alkoholičara apstinira oko godinu dana, a značajan broj napušta klub i ranije. Zbog toga je naš glavni zadatak motivirati liječenog alkoholičara i članove njegove obitelji na duži boravak u klubu. Tu bi se uz pomoć članova obitelji trebala učvršćivati apstinencija te mijenjanje dosadašnjeg ponašanja liječenog alkoholičara. Tijekom godina apstiniralo je mnogo više liječenih alkoholičara uz pomoć članova obitelji, nego onih koji su sastancima kluba nazočili sami (80:20%). Isto tako, značajno veći broj samaca je napuštao liječenje u klubu, nego što su to činili članovi kluba s obitelji (73:27%). Iz ovog se vidi da su članovi obitelji nezaobilazan oslonac i pomoć liječenom alkoholičaru u njegovom daljnjem liječenju u klubu.

Danas klub ima 17 liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji. Vjerujemo da ćemo u svom radu postizati još bolje rezultate.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org