Up Back Next

SUPERVIZIJA

SUPERVIZIJA KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA NOVOG ZAGREBA

Alojz Baznik, 
Klub "Remetinec"

Klubovi Novog Zagreba održali su 4. prosinca 2000. supervizijski sastanak u Remetincu, u prostorijama Centra za kulturu Novi Zagreb.

Supervizor je bila prim.dr. Svjetlana Pintarić. Uz izvještaj o radu tijekom godine posebna je tema bila osipanje članstva, s posebnim naglaskom na rano osipanje članstva. 

Klubovi su na zadanu temu sastavili izvještaje prije supervizije i dali prim.dr. Svjetlani Pintarić, kako bi mogla dati ocjenu rada. 

Supervizijskom sastanku su, uz članove klubova nazočili i njihovi stručni djelatnici. Prim. dr. Željko Marinić, za Klub "Utrine", mr.sc.dr.Vesna Golik-Gruber, za Klub "Remetinec", ing. Ljerka Topić, za Klub "Zapruđe" i "Dugave", prof. Erika Kovačević, za Klub "Siget" i prof. Sanja Jelić, za Klub "Travno". Posebno treba istaknuti prisustvo ravnatelja Doma zdravlja. Remetinec dipl. iur. Marina Bušića, čija je nazočnost dala ton kasnijim diskusijama. 

Prim. dr. Svjetlana Pintarić otvorila je sastanak i izvijestila da Novi Zagreb ima šest klubova, čiji je rad zadovoljavajući. Istakla je da je Novi Zagreb prije rata imao 14 klubova po mjesnim zajednicama i 5 klubova u poduzećima. Koordinacija klubova treba se potruditi da se obnovi rad što većeg broja klubova.

Zatim su predsjednici klubova pročitali izveštaje svojih klubova u kojima su dali podatke o članovima koji su napustili klubove i razloge napuštanja.

Predsjednik Kluba "Zapruđe", kao neformalni predsjednik koordinacije, jer se ona sastaje svaki drugi ponedjeljak u mjesecu u Zapruđu, govorio je o njenom radu. Istaknuo je potrebu da klubovi redovitije dolaze na sastanke i aktivnije uzmu učešće u radu, međusobnim razmjenama informacija, kao i druženju. Posebno je istaknuo svakonedjeljne izlete na Sljeme.

Zahvaljujući ravnatelju Doma zdravlja na posjetu, Alojz Baznik iz Kluba "Remetinec", istaknuo je potrebu da liječnici opće prakse prate apstinenciju svojih pacijenata koje su poslali na liječenje.

U diskusiji o temi osipanja članstva svi su članovi i stručni djelatnici naglasili ulogu liječnika opće medicine u očuvanju apstinencije kao i njihovu ulogu na poticanju alkoholičara da pristupe liječenju. 
Potaknuti diskusijom prim.dr.Svjetlane Pintarić u diskusiju su se uključili i članovi obitelji. Tako je gosp. Patačko izjavio da je u ovih šest mjeseci dobio potpuno novu suprugu. 

U radu supervizije uzeli su učešće i stariji apstinenti ostalih zagrebačkih klubova, a važno je navesti da su sve diskusije bile u okviru teme sastanka.

Glavni zaključak supervizijskog sastanka je da se u Novom Zagrebu obnovi mreža klubova, čime bi se problem udaljenosti od klubova, kao razlog osipanja, smanjio. Uz nastojanja klubova da aktiviranjem cijelih obitelji u rad kluba i davanjem zaduženja svakom članu, te zalaganjem liječnika opće prakse na kontroli svojih pacijenata, je način da se smanji osipanje i prekid liječenja članova kluba. 

Nakon sat i pol intenzivnog rada, supervizijski sastanak je završen druženjem uz kavu i sokove.

I na kraju, ali i ne manje važno, Klub "Remetinec" zaslužuje pohvalu za dobru organizaciju sastanka. To se od kluba starog 33 godine, od kojeg su se razvili novozagrebački klubovi, i očekivalo.

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org