Up Back Next

MLADI ZA MLADE 

EDUKATIVNA SKUPINA ZA PREVENCIJU OVISNOSTI 
U SREDNJOJ ŠKOLI "IVAN SELJANEC" KRIŽEVCI

Marko Slavečki, 
učenik II. razreda Srednje škola "Ivan Seljanec", Križevci

Ja sam član edukativne skupine za prevenciju ovisnosti, skraćeno ESPO, koja djeluje već treću školsku godinu i broji 30 članova. Naša skupina radi na promicanju zdravlja i zdravog načina života u okviru akcije Mladi za mlade i s takvim načinom rada počeli smo prvi na Županija. 

Mi podučavamo svoje prijatelje, kolege, vršnjake o opasnostima za zdravlje koje može uzrokovati konzumiranje cigareta, alkohola i ostalih droga. Učimo ih kako stvarati pozitivnu sliku o sebi i svojim sposobnostima, kako će pružiti otpor nagovoru vršnjaka, razvijati prijateljstva i komunicirati s odraslima. Učimo ih kako će preuzimati odgovornost za vlastito zdravlje i istovremeno zaštititi zdravlje drugih. Posebno smo obilježili Mjesec borbe protiv ovisnosti. Jedna od aktivnosti bila je tribina "Kako veselo i sretno živjeti", koju smo radili za učenika Osnovne škole "Kalnik". Postavili smo štand u gradu, na kojemu smo mladima i sugrađanima dijelili različite informativne materijale o ovisnostima.

Organizirali smo i priredbu u kojoj su sudjelovali Dječji vrtić Križevci, Osnovna škola "Kalnik", Osnovna škola " Sveti Orehovec", Srednja gospodarska škola Križevci, te naša Srednja škola "I. Seljanec" Križevci. Priredbu smo nazvali "Glumom protiv ovisnosti". I tom priredbom smo željeli mlade pridobiti da im gluma bude jedna od aktivnosti kojom će se baviti u svoje slobodno vrijeme, ali to mogu biti i sport, glazba, umjetnost ili nešto slično što će im razvijati osjećaj da rade nešto korisno za sebe, školu i zajednicu. Mladima i odraslima smo željeli uputiti jasne i nedvosmislene poruke protiv ovisnosti.

I druge srednje škole u Županiji prihvatile su ovakav način rada. Tako je na razini Županije organiziran susret edukativnih skupina na kojem smo razmjenjivali iskustva i nazočili tribini "Mladi i alkohol". 

Ja sam zainteresiran za rad u skupini jer želim pomoći drugima, a istodobno i sam učim kako prepoznati što je dobro, a što nije za nas mlade. Učenici nas dobro prihvaćaju i surađuju s nama. 

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! |
Copyright 1997-2001
Webmaster&Design:


moravek.org