Up Back Next

STRUČNI PRILOG

MJESEC BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA I DRUGIH OVISNOSTI 
15.studenog -15. prosinca 2000.

Prim.dr.sc. Darko Breitenfeld
šef Odjela parcijalne hospitalizacije u Klinici za psihijatriju KB "Sestre milosrdnice", predsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora, Zagreb, Vinogradska 29, tel. 37 87 125; 098 238 774, faks: 37 68 287

Tzv. visoka politika razvijenog svijeta poprilično je poticana alkoholom, uz podršku mnogih političara i multinacionalnih kompanija, uz prešutnu suglasnost puka (koji, prema Freudu, nakratko grabi lažnu sreću), uz preobilnu podršku medija, iako je alkohol najopasnija i najštetnija ovisnička psihoaktivna tvar - droga. Alkoholna problematika javlja se već u osnovnoj školi, zajedno s pušenjem i uskoro drugim drogama. Ona se javlja sve češće kod žena, osamljenih starijih osoba, te napose u nerazvijenim, tranzicijskim i kriznim - ratom zahvaćenim zemljama, postajući tako glavni društveno medicinski problem. Tako u nas više od milijun Hrvata (uzevši u obzir i njihove obitelji) pati zbog posljedica prekomjernog pijenja alkoholnih pića. Stoga je svako pijenje alkoholnih pića rizično (što treba pisati i na etiketama boca), jer su od 18. godine pa nadalje smrtonosne alkoholne nesreće najčešće (100 puta češće nego kod trijeznih). Osim toga, alkoholičari umiru 20 godina ranije od ostalog pučanstva.

Sve su to razlozi zbog kojih se sadašnje društveno dopušteno prekomjerno pijenje (do deset puta iznad svjetskih javnozdravstveno preporučljivih kriterija) i alkoholne poteškoće teško može suzbijati "odozgo".
Iako se tomu, na žalost, samo djelomično suprotstavljaju stručnjaci, jer ih sredstva javnog priopćavanja izbjegavaju (ne objavljuju ni 10% njihovih napisa), uz njihovu pomoć veću uspješnost postižu akcije "odozdo", tj. od udruga svjesnih građana koje promiču zdrav (i apstinencijski u smislu psihoaktivnih tvari) način života. U nas su to klubovi liječenih alkoholičara, Hrvatsko društvo za suzbijanje alkoholizma, ali i Gradsko poglavarstvo i niz stručnih i političkih (Forum žena SDP-a i itd.) ustanova, a poželjne su i druge grupe građana, poput američke udruge "Roditelji protiv pijane vožnje" (MADD), te akcija da trijezni voze pijane kućama, itd.

Uoči Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti trebalo bi intenzivno, stručno i javno utjecati na donošenje što strožeg zakona o pijenju alkoholnih pića, a koji treba omogućiti veće poreze na alkoholna pića, uz manju izravnu i neizravnu promidžbu (uvođenje protupromidžbe) i sponzoriranje, napose u športu - mladeži, te jače zakonske mjere, u smislu reguliranja prometa bez sudionika u vožnji pod uticajem alkohola (privremene vozačke dozvole u cilju smanjivanja broja smrtno stradalih mladih vozača, često i zbog alkohola - policijske kontrole na kraju vikendskog rada disko klubova), zabrane prodaje, usluživanja i javnog točenja alkoholnih pića za osobe mlađe od 18 godina, uz skraćivanje vremena usluživanja građana u ugostiteljstvu odnosno, na 100 m od škola. Turistička inspekcija bi u tom pravcu trebala konačno više raditi, a ne da se svuda maloljetnicima nekažnjeno toči alkohol. 

Treba zabraniti točenje alkohola u svim radnim organizacijama, pa i u njihovim ili za njih predviđenim ugostiteljskim objektima. Također treba zabraniti javno medijsko prikazivanje nuđenja, kušanja te pijenja alkoholnih pića u službenim ceremonijama i političkom životu, a napose u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti i ustanovama. Treba zabraniti točenje i nuđenje svih alkoholnih pića u promidžbene svrhe, ali i duševno bolesnim osobama smanjene duševne uračunljivosti, osobama pod izrazitim utjecajem alkohola, vozačima u automobilima ili blizu automobila koja voze, na benzinskim crpkama, u krugu ili u blizini športskih terena - kompleksa, vojnicima, kao i službenim osobama javnog reda.
Potrebno je ne samo pooštravanje mjera i poboljšanje nastave u auto-školama, već i u pravcu posebnih mjera za prekršitelje prometnih propisa, koji voze pod utjecajem alkohola (od odgojnih do terapijskih). S tim u vezi, sjetimo se pijanog divljanja prije, za vrijeme i poslije utakmica, što je u nas prevršilo sve mjere (alkohol se prodaje i na stadionima). Nastava u školama se treba i dalje što više pozitivno usavršavati u pravcu zdravog načina življenja, uočavati opasnosti od i najmanjeg eksperimentiranja psihoaktivnim tvarima, pravodobnih terapijskih intervencija kod mladih i rada s roditeljima i nastavnicima (jedna od započetih akcija Gradskog poglavarstva).

Važno je usmjeravanje preventivnih akcija i na dječje vrtiće, a posebno su važni redoviti tečajevi za trudnice i dojilje i u protualkoholnom i svakom drugom protupsihoaktivnom pravcu - u jedinom pravom trenutku za pozitivnu promjenu životnih stavova već zrelih osoba. 

Svjetski su vrijedni i u nas uspješni obiteljski postupci u bolničko - ambulantnom liječenju i rehabilitaciji alkoholizma, napose u Klinici za psihijatriju, KB "Sestre milosrdnice" s Referentnim centrom za alkoholizam Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, kako bi se, uz niz drugih pozitivnih efekata u klubovima

liječenih alkoholičara uključivanjem i djece utjecalo na prekidanje obiteljskog lanca alkoholizma, odnosno na ponovni povratak sreće u cijelu obitelj bez alkohola. Važno je bilo osnivanje Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, kako bi se pomoglo ugroženim obiteljima, a dostručni djelatnici u klubovima liječenih alkoholičara su primjer dobrovoljnog rada. Klubovi se sve više otvaraju prema društvu.

Počeli smo upravo 15. studenog 2000. u srijedu u 14,00 sati pred Gradskim poglavarstvom, s gradonačelnikom Milanom Bandićem i poznatim športašima (Brkljačić, Dragaš, Šurbek itd.) alkoholno preventivnim akcijama - školskim maratonom s majicama "Športom protiv PAD-a" (pušenja, alkohola, droge), nizom predavanja i tribina, te uskoro "Mandarinskim" susretima bez alkohola i pušenja u "The Bestu", koje bi trebalo učiniti svakotjednim. Sjetimo se "Trijeznog tramvaja zvanog čežnja" za Valentinovo, te nizom drugih akcija sa starijim ljudima na Sljemenu, Maksimiru, Zrinjevcu, te netom u Trnju, u smislu trijeznog davanja krvi. O svemu tome svjedoči i izvrsna knjižica za mladež "Život je previše dragocjen da biste ga utopili" (u alkoholu), Alkohološki glasnik, Alcoholism i druga izdanja. 
Nakon pijanih "norijada" maturanata stigle su nam također pijane pivijade i sada s pijanom vožnjom i Martinja. Razmislimo, želimo li baš takav Zagreb ili bilo koji drugi grad, takvu nekulturu pijenja, toliko prekomjerno "društveno" pijenje alkohola - poglavito sada u okviru Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. 
Svjetski statistički podaci o alkoholnoj problematici su:

  • 5% pučanstva je ovisno o alkoholu

  • 20% pučanstva su izrazito prekomjerni pilci

  • 40% samoubojica srlja u smrt zbog alkoholnih problema

  • 50% pučanstva s obiteljima pati zbog alkohola

  • 50% svih smrtonosnih prometnih nesreća uzrokovano je alkoholom (10-100 puta češće no što bi to bilo u trijeznom stanju, pa je alkohol jedan od najčešćih uzroka smrti prije 30. godine, što skraćuje životni vijek za 20-ak godina)

  • 67% - dvije trećine pojedinačnih utapljanja događa se u pijanom stanju

  • 80% kriminala je posredno ili neposredno uzrokovano ili popraćeno alkoholom

  • alkohol je zdravstveno društveno najopasnija "droga", znatno opasnija od razvikanih ilegalnih - tzv. "teških" droga i posebice uništava cijele obitelji

  • u Europi se danas pije 5-15 puta više od javno zdravstveno podnošljive granice, pa je društveno pijenje najčešće prekomjerno pijenje.

Zaključno rečeno: u prosjeku su alkoholni učinci za pojedinca, obitelj i društvo mnogo štetniji (i do 3 puta skuplji u smislu bolovanja) nego korisniji, a dugotrajno gledano je novčani gubitak od alkohola do 10 puta veći od neposrednog dobitka proizvodnjom i potrošnjom - oporezivanja alkoholnih pića.
Stoga barem 1% tih sredstava treba dati za sprječavanje, liječenje i rehabilitaciju (klubove liječenih alkoholičara - koji i preventivno djeluju) alkoholnih poremećaja.

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org