Up  Next

Uvodnik | 70
NA KRAJU GODINE, STOLJEĆA, TISUĆLJEĆA

Mr.sc.dr.Vesna Golik-Gruber  

Nije jednostavno odgovoriti na navedeni naslov, koji tako pompozno zvuči. 
Da li zaokružiti učinjeno ili otvoriti novu perspektivu, ili jedno i drugo, a sve to trebalo bi sažeti na malom prostoru.
Jesmo li dobro radili u proteklom razdoblju? Suvereno tvrdim da jesmo. Trudili se, napredovali, korak po korak, suočavajući se s nizom poteškoća. Svatko na svoj način, a opet svi zajedno i k jednom cilju, boljem životu bez alkohola. 
U klubovima su nicale razne inicijative, provodile su se različite aktivnosti. Ostvarene su prekrasne stvari. 
Alkohološko glasnik je u velikoj mjeri pomogao da se razmijene sva ta bogata iskustva, da se zabilježe i ne prepuste zaboravu. Osmišljavamo ideju kako bismo sve te vrijedne tekstove (iz prošlog stoljeće i tisućljeća) objedinili u posebnom izdanju dviju knjižica, jedne sa stručnim temama, a druge s pričama iz života. Bilo bi to vrijedno edukativno štivo, koje bi pomoglo, naročito onima koji su na početku apstinencije.
Iako Alkohološki glasnik izdaje Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreba, s vremenom je postao glasilo svih klubova u Hrvatskoj. U perspektivi se planira da izdavanje Glasnika preuzme Savez klubova liječenih alkoholičara Hrvatske. 
Osnivanje Saveza klubova Hrvatske najveće je postignuće u 2000. godini. Kao krovna organizacija, ima velike zadatke. Pred nama je sada razdoblje u kome trebamo poboljšati kvalitetu rada u klubovima, proširiti mrežu klubova, uspostaviti suradnju s društvenom zajednicom, uspostaviti suradnju među klubovima iz cijele Hrvatske i postati snažan i nezaobilazan čimbenik u rješavanju svih problema vezanih uz alkoholizam. 
Punu pažnju moramo posvetiti pravilnoj koncepciji rada, što je moguće jedino kroz permanentnu edukaciju članova klubova i djelatnika u klubovima. Bez stalnog učenja nema napretka. 
Završetkom stoljeća završilo je još jedno razdoblje razvoja i rada klubova, teško desetgodišnje razdoblje obilježeno ratom, a potom obnovom i oporavkom klubova, u kome su se klubovi, stjecajem okolnosti, morali više-manje sami nositi s nizom poteškoća vezanih uz opstanak i oporavak, što se odrazilo i na kvaliteti rada pojedinih klubova i zatvaranje u vlastite okvire.
Klubovi trebaju biti otvoreni sustavi, koji će stalno integrirati nove spoznaje i mijenjati se u skladu s tim spoznajama i društvenim promjenama. Klubovi ne smiju postati sami sebi dovoljni, društvo u društvu, već djelovati široko otvoreni prema društvenoj zajednici, biti dio te zajednice, s nizom međuinterakcija i suradničkih odnosa u rješavanju problematike alkoholizma. 
U dvadesetprvo stoljeće i treći milenij ulazimo udruženi u Savez klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, s ciljem da zajedničkim djelovanjem postanemo snažan, respektabilni društveni čimbenik, a s temeljnom zadaćom osiguravanja podrške svim liječenim alkoholičarima i njihovim obiteljima u apstinenciji i na putu ostvarenja kvalitetnog života bez alkohola.
Svim liječenim alkoholičarima, njihovim obiteljima i prijateljima, djelatnicima u klubovima, terapeutima i ostalom osoblju u institucijama koje se bave liječenjem alkoholizma, te svim suradnicima i osobama dobre volje koje nam pomažu u programima suzbijanja problema vezanih uz pijenje alkoholnih pića i alkoholizam želim sretan Božić i Novu godinu.

Mr.sc.dr.Vesna Golik-Gruber,
predsjednica Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske i glavna urednica Alkohološkog glasnika

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org