Up Back Next

KLUB "PODRAVKA" KOPRIVNICA"
(Nepušenjem još jedan, korak do zdravlja)

Razgovarao: Hasan Bašić, Klub Osvit   

Bilo nam je veliko zadovoljstvo sudjelovati na godišnjoj skupštini Kluba liječenih alkoholičara "Podravka" iz Koprivnice, jednog od rijetkih klubova u radnoj organizaciji. "Podravka", hrvatski prehrambeni gigant, veoma se brine za svoje radnike, pa tako i za one, na sreću, malobrojne koji imaju problem s alkoholom. Primijetio sam da imaju snažnu podršku rukovodilaca, a oni to znaju i znat će to opravdati, što su i pokazali na svojoj godišnjoj skupštini.

Iako Koprivničko križevačka županija zemljopisno zauzima velik dio sjeverozapadne Hrvatske, ima tek četiri kluba liječenih alkoholičara.

Tako u razgovoru s predsjednicom kluba "Podravka", gospođom Nadicom Mesarov, doznajemo za klubove Đurđevac, Križevci, Podravka - Koprivnica i Ventar Koprivnica. Moj razgovor je bio usmjeren više na njihov Savez za promicanje duševnog zdravlja i borbu protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, koji uspiješno radi duže od dvadeset godina.

vo što o radu Saveza kaže profesor Milan Čapalija, stručni djelatnik u Klubu liječenih alkoholičara Križevci.

- Na našim sastancima razgovaramo o svakodnevnim problemima, o radu klubova, raznim aktivnostima, o borbi protiv ovisnosti, pri čemu se donose i nove inicijative za nove akcije. U proljeće ove godine, na jednom supervizijskom sastanku predložili smo i pokrenuli akciju za novi projekt. Taj novi projekt prvi je put bio predstavljen 31. svibnja, na Svjetski dan nepušenja s porukom Nepušenjem još jedan korak do zdravlja. Početak projekta najprije je obuhvatio sagledavanje stanja u našim klubovima, nakon čega se moglo vidjeti da je ono što znamo o tome iz literature istina.

Naime, pokazalo se da je među apstinentima više pušača nego među članovima njihovih obitelji. Znači, možemo zapravo govoriti o vezanoj ili višestrukoj ovisnosti. Naš je cilj da potaknemo članove da oni osobno, pa i u svojim obiteljima, učine još jedan korak prema zdravom načinu života.

Smatramo da, ako su mogli pobijediti alkoholizam, mogu održati i nekoliko seminara za odvikavanje od pušenja. Među pušačima u našim klubovima je više od šezdeset posto onih koji su zainteresirani za tu našu akciju odvikavanja od pušenja. Njima će naravno pomoći i bivši pušači, njihove kolege u klubu. Mislimo da je klub liječenih alkoholičara mjesto gdje se može dobiti taj poticaj. Ne želimo to nametati, ali želimo svakomu dati šansu da, potaknuti primjerom kolege u klubu, i sami započnu odvikavanje od pušenja. Kao što je klub mjesto za pomoć u liječenju i održavanju apstinencije od alkohola, tako klub može biti i sredina gdje se njeguju sveukupni zdrav način života.

Marko Mihoković, predsjednik Saveza za promicanje duševnog zdravlja i borbu protiv alkoholizma i drugih ovisnosti Koprivničko-križevačke županije, o radu Kluba "Podravka" istaknuo je ovo:
- Mogu reći sve pohvalno o Klubu "Podravka". Vi ste kao gost imali priliku danas vidjeti kako je sve vrlo profesionalno odrađeno. Vidjeli ste razinu aktivnosti tijekom godine. Klub kao što je Klub "Podravka" može biti primjer drugim klubovima, i to ne samo naše županije. To je nešto jedinstveno.
Po čemu su klubovi liječenih alkoholičara Vaše Županije uvijek korak ispred? 

-Obzirom da ste Vi gost raznih Skupština i raznih aktivnosti po klubovima, možete sami ocijeniti koja su to postignuća. Mislimo da naši klubovi i naš savez teže nekim višim oblicima suradnje i druženja. Naš Savez, kao što vidite, postoji i djeluje više od 20-ak godina. U raznim aktivnostima u tom razdoblju osjetili smo što bi trebalo za naredno razdoblje i ubuduće planirati. Tako smo našim kontinuiranim radom uspjeli puno učiniti, posebice na educiranju stručnih djelatnika kao i liječenih alkoholičara. Stvorili smo ozračje zajedništva tako da klubovi imaju puno povjerenje u prijedloge i preporuke Saveza. U tom iskoraku vidim da smo daleko otišli ispred onih koji nemaju ni klubove a kamoli savez. Drago nam je da nas Međimurska županija slijedi u tome. Mnogo smo od njih naučili te ćemo poduprijeti sve njihove aktivnosti.

Naš je Savez često pokrovitelj njihovih aktivnosti, na primjer, ovogodišnjih Sportskih igara klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske što ih organizira Klub "Povratak" iz Murskog Središća.
U listopadu ove godine osniva se Savez klubova liječenih alkoholičara kao krovna organizacija na razini Hrvatske. 

Što mislite o tome?

- To je još jedan pomak nabolje. Znači, osjetili smo da u klupskim i ostalim aktivnostima vezanim uz suzbijanje alkoholizma, a posebno u njihovu koordiniranju, manjka još jedna struktura. Kao i uvijek, tražimo nešto novo za dobrobit naših klubova, udruga, saveza, a sve u cilju zdravijeg načina života.
  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org