Up Back Next

DJECA ROMA OVISNIH O DROGAMA IZ SLOVAČKE

Antropologija i zdravlje Roma u Slovačkoj

( prof. D . Sivakova)
Odabrala: dr. E. N. Gruber
 
 
 

Dvije trećine svih Roma živi u istočnoj Europi. Od tog broja, 450 000 njih živi u Slovačkoj. Romska djeca su po rođenju lakša (do 2250 grama porođajne težine), niža i manjeg obujma prsnog koša. Odrasli Romi su u prosjeku teži od drugih stanovnika Slovačke, ali su niži pa imaju veći BMI (indeks tjelesne mase), te često boluju od bolesti srca i krvnih žila. Zadnjih se godina među Romima bilježi porast ovisnika o drogama. Dijelom se ta činjenica objašnjava sve manjim brojem Roma koji žive nomadskim životom, porastom nezaposlenosti i socijalne bijede. 

Prošle je 1999. godine 101 novorođenče rođeno od majki Roma koje su ovisne o drogama. U usporedi s novorođenčadi ostalih ovisnica o drogama, dječaci Roma su manji i zaostaju u rastu a djevojčice su lakše i kraće, ali imaju dužu glavu i veći opseg prsnog koša. 

 Važno je napomenuti da je općenito novorođenčad ovisnica o drogama daleko ispod normalnih parametara razvoja.Budući da su rezultati različiti i vrlo zanimljivi, istraživanje ovih parametara se nastavlja.

Za potpunije informacije: prof. D. Sivakova,. Department of Antropology, Faculty of Science, Comnenius University. Mlynska dolina B2, 842 15 Bratislava, Slovac Republic.

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org