Up Back Next

STRUČNI PRILOG
ANTROPOLOGIJA I ZDRAVLJE, KONGRES U GRADU HVARU, LIPANJ 2000.

"Profili bolesti u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju"

ŠESNAESTOGODIŠNJI LJUDI-KONJI
Novi zdravstveni rizici u djece u Norveškoj 

( Prof. T.B.Fjedheim)  

Uloga društvenog modela ponašanja u Norveškoj danas jača je nego ikada. Doping u športu, već godinama poznat kroz afere s trkaćim konjima, postao je dio kulture jedanaestogodišnjih dječaka u Norveškoj. Dječaci eksperimentiraju sa steroidima kako bi pojačali fizičku snagu i agresivnost. Zanimljivo je da su to većinom, kako prof. Fjedheim kaže, djeca obitelji koje su " stup" društva, izgledom zdravi mladići, širokih ramena, uskih bokova, "atletske figure", mišića kao konji.
Većinom s petnaest godina počinje se redovito koristiti steroidna GHP droga. U toj je dobi vanjski izgled neobično važan, a članci popularne psihologije stvaraju identitet u mladih jer " mišići su životni stil". I televizijske reklame, primjerice, ona gdje polugoli muškarac, znojavih mišića, pije coca-colu, pridonose tomu.

Sa šesnaest godina ovi mladići su razvili karijeru droge.Uzimaju više od jedne droge i to svakodnevno u obliku tableta. Naime, steroide uzimaju radi fizičkog izgleda, od njih su umorni i nervozni pa piju benzodiazepine ( Apaurin i sl.) da bi mogli spavati. Ujutro, da bi se mogli razbuditi od tableta za spavanje, uzimaju amfetamine, navečer opet benzodiazepine za spavanje i tako svaki dan začarani krug.

Dobro poznati doping steroidima za razvoj mišića u trkaćih konja primjenjuje se sad na djecu. Ali, ako mislite da je to tragično, što tek reći o činjenici da je sljedeće vezano za doping istraživanje i primjena genetike (manipulacija ljudskim genima za razvoj nekih karakteristika i osobina).

Za potpunije informacije na adresi: Prof. T. B. Fjeldheim, Sogn and Fjordane Regional College, Department of Social-Political Science, 5801 Sognal, Norway.

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org