Up Back Next

PISMO RODITELJIMA

Marihuana je najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj.
Broj mladih koji konzumiraju marihuanu porastao je, dok je opao broj onih koji vjeruju da marihuana šteti. Dobna granica prvog konzumiranja se spustila, pa djeca nerijetko marihuanu počnu konzumirati već u osnovnoj školi. Te činjenice možemo povezati s nedostatkom znanja i promjenom stavova koje mladi danas imaju o drogama. Uz to, roditelji su o ovoj temi nedostatno informirani i mnogi nisu svjesni da opasnost prijeti i njihovoj djeci. Stoga se nameće zaključak o potrebi informiranja roditelja o marihuani, njenom djelovanju i štetnosti kako bi mogli na vrijeme reagirati i spriječiti neželjene posljedice. Nadamo se da će ova brošura tome pomoći.

1. Što je marihuana? 
Koje vrste marihuane postoje?

Marihuana je zelena ili smeđe-siva mješavina suhog nasjeckanog lišća, stabljike, sjemena i/ili cvjetova biljke zvane Indijska konoplja - Cannabis sativa. Prije šezdesetih godina mali je broj ljudi bio upoznat s marihuanom, ali danas je ona najčešće korištena ilegalna droga.

"Kanabis" je izraz koji se koristi za marihuanu i druge droge koje su nastale od iste biljke. Jači oblik kanabisa koji se upotrebljava u našoj zemlji jest smola - hašiš (skraćeno "haš" ili šit").
Svi oblici kanabisa su psihoaktivne tvari, što znači da mijenjaju stanje svijesti, jer sadrže THC (delta-9-tetrahidrocannabinol), što je glavni aktivni kemijski sastojak u marihuani. Osim THC-a, oni također sadrže i više od 400 drugih tvari.
Jačina marihuane mjeri se po prosječnoj količini THC-a u uzorku. Učinak koji će marihuana imati na korisnika, ovisi o količini ili snazi THC-a, a današnja marihuana jača je od one koja je bila dostupna tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina. Najobičnija marihuana ima prosječno 3% THC-a, ali postoje biljke i pripravci s mnogo višim postotkom, čak i do 25%.

2. Kojim se sve imenima marihuana naziva?

Postoje brojni nazivi za marihuanu. Ulični nazivi se brzo mijenjaju i variraju od mjesta do mjesta. Nazivi se čak mogu razlikovati u različitim dijelovima istog grada ili u različitim grupama konzumenata. U Zagrebu je sada najčešće upotrebljavan naziv "žiža", a često se koristi i "gras" (grass). Najpoznatiji stari naziv, koji se još uvijek koristi je "trava" i "mara".
Također postoje ulična imena za različite "marke", odnosno vrste marihuane. Poznato je više od 200 naziva za različite vrste marihuane.

3. Kako se marihuana koristi?

Većina korisnika miješa marihuanu s duhanom i umata je u cigarete, koje se zovu "džoint" (joint). Marihuana se također može pušiti i u luli. Neki korisnici miješaju marihuanu s hranom ili je stavljaju u čaj. Neki istresaju duhan iz cigarete i umjesto njega stavljaju marihuanu.

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org