Up Back Next

DRUŽENJE SUPRUGA KLUBA ŠPANSKO

Ljiljana   

U prostorijama Kluba Špansko dana 8. 6. 2000. godine ponovo je održan terapijski sastanak posvećen samo suprugama apstinenata. Tema sastanka se nametnula sama po sebi s obzirom na broj novih članova kluba, a to druženje članova izvan kluba.

Stručni djelatnik gđa Ana Štimac pozvala je na organizirano druženje u slobodno vrijeme, naglašavajući da se novi članovi mogu lakše i bezbolnije uklopiti u klub ako se posjećuju i razgovaraju s ostalim članovima i izvan terapijskog dijela. 

Početak druženja s ostalim članovima znači da je liječeni alkoholičar sam sebi priznao da pripada klubu, a to je jedan od osnovnih preduvjeta uspješne apstinencije. Nakon toga druženje krene spontano, bez nelagode i nesigurnosti. Na taj način stvara se ugodnije ozračje koja mladom apstinentu pomaže da prebrodi prve poteškoće kod prilagođavanja novonastaloj situaciji i resocijalizaciji.

Druženje stvara uvijete u kojima se lakše prevladavaju krizne situacije ako do njih dođe, lakše se podnosi teret prošlosti, a u isto vrijeme stvaraju se nova prijateljstva s ljudima koji razumiju problematiku i mogu pružiti podršku kada je to potrebno. Svaka je supruga iz svog iskustva ispričala način na koji je druženje bilo inicirano. Ponekad je to bio poziv na kavu ili kolače, a ponekad i zamolba za nekim sitnim popravkom u kući. Najvažnije je bilo to da su ta druženja prerasla u prijateljske posjete koji pomažu da se zajednički očvrsne u apstinenciji.

Razišle smo se oko 21 sat s dogovorom da se opet nađemo početkom rujna. 
  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org