Up Back Next

IZ TISKA | 64

Odabrao: Josip Čelan   

 

Večernji list, 5. travnja 2000.
U KRVI SAMO 0,2 PROMILA

Ministar Tušek podržava smanjenje dopuštene razine alkohola u krvi vozača. ZAGREB - Peticiju za smanjenje dopuštene razine alkohola u krvi sa 0,5 na 0,2 promila jučer je Zdravstvena skupina Škole za cestovni promet predala Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu pomorstva, prometa i veza, gdje ju je primio ministar Alojz Tušek. Ministar je podržao ideju o smanjenju dopuštene razine alkohola te je obećao da će se za nju založiti u raspravi o promjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Učenici koji smatraju da će smanjenje dopuštene razine alkohola smanjiti i broj prometnih nesreća u samo dva dana u svojoj su školi skupili više od 600 potpisa, a najavili su i organiziranje potpisivanja na javnim mjestima.

  

Top

Nedjeljna dalmacija, 5. svibnja 2000.
I DJEVOJKE PIJU MUŠKI

Iz podužeg članka izdvojeno:

U Zavodu za ovisnost evidentirano je 25 malodobnih ovisnika o alkoholu, no to je tek vrh ledene sante jer tri četvrtine srednjoškolaca tvrdi kako većina "ekipe" pije preko mjere.

Dvije petine mladih drži kako je pijenje alkohola u redu ako se želiš uklopiti u društvo, a trećina misli kako alkohol služi za "liječenje problema".

Jednako piju i djevojke i mladići, s razlikom što potonji s alkoholom dobivaju na agresivnosti pa su uočljiviji.

O antialkoholičarskoj prevenciji - nitko ne razmišlja.

  

Top

Jutarnji list, 14. svibnja 2000.
SESTRA BERNARDICA:
KOLIKO PARA, TOLIKO MUZIKE

Voditeljica Zajednice susret, kojoj je financiranje iz proračuna smanjeno s prošlogodišnjih 1,1 milijun kuna na 110.000 kuna, nije razočarana jer je očekivala mnogo manje novaca. - Ove godine sklopili smo ugovor s Ministarstvom rada i socijalne skrbi te registrirali tri svoje kuće kao ustanove za ovisnike. Samim tim, isplaćuje nam se 2500 kuna mjesečno po štićeniku, što pokriva naše troškove. Ovih 110.000 kuna dodijeljeno nam je za paralelne programe koji nisu naš prioritet. Najzahtijevnije smo zbrinuli, a ostalo ćemo provoditi prema načelu "koliko para, toliko muzike" - rekla je sestra Bernardica.

  

Top

Večernji list, 4. svibnja 2000.
ZABRANA PUŠENJA NA POSLU
POMAŽE PUŠAČIMA U ODVIKAVANJU

REUTERS - Zabrana pušenja na radnome mjestu može pomoći zaposlenicima da prestanu pušiti, izvješćuju istraživaći u Journal of Public Health.. Istraživanje je pokazalo da je više od 26 posto pušača kojima je pušenje na poslu zabranjeno prestalo pušiti u roku od šest mjeseci, u usporedbi sa 19 posto pušača kojima pušenje na poslu nije zabranjeno. "Pravila koja ograničavaju pušenje na radnome mjestu možda smanjuju učestalost pušenja jer uklanjaju prilike u kojima se smije pušiti i povečavaju društvenu potporu za prestanak pušenja" pišu dr. Joel M. Moskowitz i njegovi kolege s Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyu i San Franciscu. Njihovo je istraživanje pokazalo da je za zaposlenike korisno ako u njihovoj sredini postoje stroga pravila o pušenju. Moskowitz je kazao kako nema mnogo dobrih metoda za smanjenje tereta koji pušenje predstavlja za zdravlje bilo kojeg društva. Novo istraživanje pokazuje da bi prihvaćanje zakona o radnim mjestima na kojima je pušenje apsolutno zabranjeno osjetno smanjilo broj pušača i izloženost nepušača dimu.

  

Top

Večernji list, 21. travnja 2000.
IMPOTENTNI PUŠAČI

BRUXELLES - Europska komisija priprema novi propis, koji će biti obavezan za sve zemlje Unije: na sve kutije cigareta koje se prodaju na području EU morat će se - osim dosadašnjeg upozorenja da je pušenje štetno za zdravlje - staviti i upozorenje da pušači gube seksualne sposobnosti i postaju impotentni. Predlaže se čak da se uz to upozorenje stavi fotografija cigarete s dugim padajućim pepelom.

  

Top

Večernji list, 19. travnja 2000.
OTREŽNJENJE U POLA SATA

Mladi poduzetnik iz Dresdena, Thomas Koeszegi, želi prodavati sredstvo koje, navodno, u kratko vrijeme smanjuje vrijednost alkohola u krvi. Sredstvo se prilikom ispitivanja na dobrovoljcima, među kojima su bili i neki novinari, pokazalo vrlo djelotvornim. Novo sredstvo napravljeno je na biljnoj bazi i potiče funkciju jetre, gušterače i krvotoka i tako pomaže u razgradnji alkohola u krvi. Posebno su dobri rezultati kod vrijednosti alkohola u krvi od 1,4 do 1,5 promila kada za 30 do 45 minuta vrijednost padne na 0,5 promila.

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org