Up Back Next

APSOLUTNO BEZ - OBRAZNO
(The Globe Magazine - international alcohol and drug problems)

Dr. E.N.Gruber   

 

Tvorci Švedske votke ( Sweedens Absolut Vodka) izazvali su skandalu Norveškoj s promidžbenom kampanjom koja prikazuje skijašku skakaonicu Holmenkollen u Oslu kao bocu votke.

Norveška sportska skupina zanijekala je svaku povezanost s događajem, a Rolf Nyhus, predsjednik Društva za promidžu skijanja, izjavio je:"Mi smo protiv bilo kakve povezanosti sportskih aktivnosti s alkoholom, ali, budući da je Holmenkollen u javnom vlasništvu, nemamo zakonskih osnova da zaustavimo takvu reklamu.

Holmenkollen skijaška staza izgrađena je godine 1892. i kao prva i jedinstvena staza takve vrste postala je nacionalni skijaški simbol.

A evo kako su svoju reklamu objasnili Šveđani. "Naša namjera nije bila ni na koji način povezati sport s alkoholom, mi smo jednostavno željeli povezati naš proizvod s nacionalnim spomenikom" - rekla je na press konferenciji glasnogovornica "Apbsolutne votke" Marika Hjelm Siegwald, "to je kompliment Norveškoj, ništa više." - dodala je. Zanimljivo je da reklama ne može biti prikazana u Norveškoj zbog strogih zakona koji zabranjuju alkoholnu promidžbu. Gđa je Siegwald izjavila da se od svih zemalja, čije su motive dosada koristili u reklamama, jedino Norveška potužila za zlouporabu. Navodno je "Apsolutna votka" koristila prizore iz Londona, dekoracije iznad izloga u ulici Downing Street 10, u obliku boce votke, a neki su se drugi gradovi čak dobrovoljno javljali i nudili za promidžbu.

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org