Up Back Next

KLUB LIJEČENIH ALKOHOLIČARA "SPLIT"

Tomo Volf   

 

Klub liječenih alkoholičara "Split" 12. travnja je navršio 34 godine rada. Za tu prigodu upriličeno je druženje svih generacija koje su prošle kroz klub u tome razdoblju, pa smo onako, bez određenoga dnevnog reda i nekog protokola, sjedeći oko stolova sa sokovima, kolačima i kavom, porazgovarali o radu Kluba nekad i sada. Svečanost su svojom nazočnošću uveličali gosti: voditeljica gradskog Ureda za suzbijanje ovisnosti prof. Vedrana Mardešić, voditelj i terapeut Kluba Jadrantrans dr. Stijepo Botteri i drugi. Posebno zadovoljstvo bilo je vidjeti u našoj sredini i goste iz Zagreba, Josipa Poljaka, predsjednika Kluba "Voltino" i člana Zajednice klubova Zagreba Bogdana Matića, tajnika Kluba "S.S. Kranjčević" i predsjednika UKLA Trešnjevka, te Milana-Miću Godića, koordinatora klubova liječenih alkoholičara Hrvatske i počasnog predsjednika Kluba Hrvatske Kostajnice.

Dugogodišnji (33 godine u klubu) terapeut kluba Mate Smolčić, viši med. tehničar, podsjetio je nazočne na ljude i dane osnivanja kluba, na teškoće u radu, uspone i padove, ali, i na ustrajanost da se izdrži i tijekom Domovinskoga rata i u vrijeme poznatog osipanja klubova.

Tajnik kluba Tomo Volf iznio je podatak da je kroz klub prošlo više od 3300 liječenih alkoholičara i otprilike isto toliko članova obitelji, te da je oko jedna trećina od tih ljudi uspjela u svojoj namjeri i opstala u trajnoj apstinenciji. Iznio je i podatak o, kako je rekao, "pomlađivanju" i "osvježenju" kluba ženskim spolom, pa se iz dokumentacije vidi da je u razdoblju 1966/70. godina, svaki 23. član bio mlađi od 40 godina a svaki 28. žena, da bi sada to bio svaki 3, odnosno 4., što pokazuje da u klubu nisu više većinom pedesetogodišnjaci. U daljem razgovoru bilo je lijepo slušati, Davora, Marijana, Petra, sada 25, 30 godišnje apstinente, koji su govoreći o radu kluba nekada, govorili o svojim početcima apstinencije i boravku u klubu, kao i o načinima svladavanja kriznih stanja, te kako su uspjeli opstati u trajnoj apstinenciji, što su novi članovi s pozornošću saslušali.

S oduševljenjem je prihvaćen prijedlog Mate Smolčića da se sprijateljimo s klubovima "Voltino" i "S.S. Kranjčević" iz Zagreba, što su gosti, predstavnici klubova, prihvatili i obećali prenijeti u svoje klubove, kako bi se potpisala Povelja o prijateljstvu.

Na kraju je zaključeno da se posjetom dragih nam prijatelja pokazalo da je međuklupska suradnja potrebna i korisna, te da se i mi bolje povežemo, kako to već rade klubovi na sjeveru Lijepe naše, a ja kao pisac ovih redaka moram reći da sam za nedavna boravka na proslavi Dana klubova liječenih alkoholičara u Zagrebu i Hrvatskoj Kostajnici puno toga vidio, naučio i želim prenijeti i u život našeg kluba.

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org