Up Back Next

SEKSUALNA OVISNOST

Dr. Neda Vičić, liječnik opće medicine   

 

Kad već govorimo o više vrsta ovisnosti u nas najpoznatija: ovisnost o alkoholu, drogi i duhanu, možemo slobodno dodati i ovisnost o seksu. Ova posljednja nije mnogo spominjana niti lako prepoznatljiva, ali može biti jako pogubna kako za pojedinca tako i za partnere, bez obzira je li riječ o heteroseksualnim ili homoseksualnim osobama. Što je još tragičnije, obično se razvija kao bolest ovisnosti u onih osoba koje su u svom djetinjstvu bile seksualno zlostavljane.

Treba što više ukazivati na tu vrlo tešku ovisnost koja je u nas i u svijetu zauzela maha, ali zbog svoje specifičnosti nerado se o njoj javno govori. Zlostavljana djeca šute, obitelji strogo čuvaju svoju tajnu. Ona je za njih moralan čin koja onda podliježe i sankcijama. A tko voli sebe izlagati sudovima i javnom mijenju?

Seksualno ovisna osoba vrlo teško sklapa bračnu zajednicu kao i samo partnerski odnos, jer ona mora često mijenjati partnere, kao što i alkoholičar kad postane ovisnik, mora sve više konzumirati alkohol. Seksualni ovisnici ipak sklapaju bračne zajednice jer se od njih to očekuje, rađaju djecu, ali kao ovisnici i dalje nastavljaju svojim stilom življenja, što ubrzo dovodi do poremećaja u obitelji pa i rastava, gdje opet najviše stradavaju nedužna djeca.

Ovo je samo kratki "blic" na vrlo složeni problem, ali koji se može rješavati kao i svaka druga ovisnost psihoterapijom i dobro izučenim psihoterapeutima.

Da potkrijepim ovaj moj kratak zapis, kazat ću samo da će ove godine biti kongres o seksualnoj ovisnosti u Atlanti 4. do 6. svibnja. Naziv skupa je u orginalu: "The National council on sexual addiction and compulsivity 2000 National conference". Atlanta, Georgia, Maj (4.- 6.) 2000.

Stručnjaci u Americi koji se bave ovim problemom nastoje izboriti da i ova ovisnost dobije dijagnozu tj. da se uvrsti u popis bolesti kao i druge već poznate ovisnosti.

Nadamo se da će u našim medijima, posebice na televiziji naši stručnjaci više progovoriti o tom problemu. Mnoge bi mlade osobe dobile na vrijeme informaciju i stručnu pomoć, sačuvale svoj duševni mir, postale zdrave i sposobne za što kvalitetniji način življenja.

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org