Up Back Next

RIJEČ UREDNICE | 63

Mr.sc.dr.Vesna Golik-Gruber   

 

Poštovani čitatelji!

U ovom broju Alkohološkog glasnika, prigodno, na 31. svibnja - Svjetski dan nepušenja, osvrnut ćemo se i na ostale ovisnosti. Prof. Vlatka Baretić napisala je stručni prilog o psihosocijalnim problemima u odrastanju i nastanku ovisnosti, a dr. Stjepko Botteri prilog o zagovaranju " umjerenjaštva " u prevenciji alkoholizma i drugih bolesti ovisnosti.

Korijeni su razvitka svih ovisnosti slični. U društvu vršnjaka vrlo ćesto se počinje s pušenjem, prelazi na alkohol, a potom na droge. Roditelji olako shvaćaju pušenje jer i sami puše, pijenje jer i sami piju, te kad nastanu ti problemi ponašanja, ništa ne poduzimaju. Ali, kad se dijete počne drogirati, uhvati ih panika, što je razumljivo, jer već može biti prekasno. Tada je potrebno uložiti golemi napor u rješavanju problema.

U našem društvu pušenje i pijenje alkoholnih pića jest još uvijek, usprkos uvođenju nekih zakonskih norma, uobičajen, normalan način ponašanja. Ta norma NE vrijedi samo za drogu. Posljednje vrijeme pokušava se zakonski zabraniti prodaja cigareta i alkohola maloljetnicima u želji da se i za ta sredstva ovisnosti do punoljetnosti postavi norma NE. Pitanje je koliko se to zakonski može regulirati, ako dijete dobiva iz obitelji i okoline, druge pozitivne poruke u tom smislu.

Srdačan pozdrav.

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org

 
 
  -->