Up Back Next

Iz tiska | 62

Odabrao: Josip Čelan   

 

Top

Jutarnji list, 17. veljače 2000.

LEGALIZIRANE OVISNOSTI VELIK SU PROBLEM

Prim.dr. Nevenka Blažić-Čop, šefica Odsjeka za vaskularnu neurologiju u KB Sestre milosrdnice, nedavno je sudjelovala na kongresu u Londonu gdje je bilo prezentirano i prvo nenikotinsko sredstvo kao pomoć u odvikavanju od pušenja, antidepresiv Ziban (bupropion). - Taj preparat se već duže vrijeme primjenjuje u SAD-u, a istraživanja u kojima je primijenjen sam ili u kombinaciji s drugim preparatima pokazala su da pomaže u odvikavanju, odnosno da su takve osobe duže apstinirale - ističe dr. Blažić-Čop. Pozdravila je i donošenje Zakona kojim je dosta prostora oslobođeno duhanskog dima, prije svega zdravstvene i prosvjetne ustanove. - Zakon ide za tim da zaštiti nepušače, ali isto tako je dobar i za pušače od kojih velika većina želi prestati pušiti, ali ne zna kako. Legalizirane ovisnosti, pušenje i pijenje alkohola predstavljaju velik problem i najčešće su put u teže droge. Ako sačuvamo djecu na način da razviju ispravan stav prema pušenju i pijenju, to će ujedno biti i prevencija za druge, teže ovisnosti. Odvikavanjem od pušenja u Vinogradskoj bave se još od 1972. godine kada je pok. prof. Hudolin pokrenuo program odvikavanja od pušenja. Program se temeljio na grupnom psihoterapijskom postupku, tada još bez farmakoloških sredstava. 1985. godine osnovana je Zagrebačka škola nepušenja koju je prošlo dosta naših građana - kaže dr. Blažić-Čop, dodajući da nema čarobnog štapića ili sredstva kojim bi netko mogao pušača pretvoriti u nepušača. Prestanak pušenja je proces koji se sastoji od donošenja odluke, odnosno faze pripreme, nakon koje slijedi faza prestanka i faza održavanja apstinencije.

Top

Večernji list, 2. travnja 2000.

IRAČKI REŽIM SE TEŠKO OPIJA

WASHINGTON, ARAR - Irački režim uvozi goleme količine alkohola za uveseljavanje svojih dužnosnika, objavio je glasnogovornik američkog State Departmenta James P. Rubin. -Dok tvrdi da kazne koje su Ujedinjeni narodi uveli Iraku nakon invazije Kuvajta 1990. godine izazivaju raširene patnje običnih Iračana, ludi diktator Saddam Hussain zanemaruje potrebe svog naroda, ali ne i svojih drugova - izjavio je Rubin. Alkoholna se pića u Iraku prodaju u posebnim prodavaonicama, samo za domaću uporabu. Njihovo pijenje u restoranima i hotelima vlast je zabranila prije nekoliko godina kako bi odobrovoljila Islamske fundamentaliste.

Top

Večernji list, 12. veljače 2000.

RUSIMA OPET POSKUPJELA VOTKA

MOSKVA - Zbog vijesti da će votka poskupjeti, čak 32 posto, u svim je moskovskim trgovinama alkoholnih pića bila neopisiva gužva. Da stvore zalihe i "uštede", Moskovljani su kupovali odjednom i po nekoliko kutija votke, ljutito izjavljujući da će taj nepopularni korak vlade premijer i v.d. predsjednika Vladimir Putin "platiti" na predstojećim predsjedničkim izborima. Najavljeno drastično poskupljenje votke podizanjem državne takse na najomiljenijeno nacionalno piće, Putinovo ministarstvo za gospodarstvo objasnilo je svojom namjerom da zaštiti zdravlje stanovništva i nanese težak udarac mafiji. Međutim, u javnosti su uvjereni da je vlada podigla cijenu votke da bi za državni proračun prikupila sredstva potrebna za obnovu u ratu porušene Čečenije.

Top

Večernji list, 5. travnja 2000.

ZLO VOTKE I SEKSA

Već je bivši premijer Bielecki kritizirao članove parlamenta, zastupnike u poljskome Sejmu, zbog trošenja vremena i energije u sukobima za vlast. Pridružile su se ljudske slabosti zastupnika: votka i seks. Prije nekoliko godina jedna je reporterka u knjizi "Sjećanja" pobudila zanimanje javnosti ružičastom kronikom iz hotela za članove Sejma, zapravo krevetnim detaljima o muškosti ženskara iz zastupničkih klupa visokog doma u Wiejskoj ulici u Varšavi. U zgradi Sejma zastupnici i senatori odlučuju o državnim pitanjima i sudbini naroda, ali se kao ljudi krijepe jelom i pićem pod krovom visokog doma. Stoga je gradsko vijeće nedavno zabranilo točenje opojnih pića u zgradi Sejma uz obrazloženje da se u Poljskoj alkohol ne toči u školi i na radnome mjestu. A Sejm je najvažnije radno mjesto u državi. Predsjedništvo Sejma ispitat će koliko su gradski oci u pravu. No Vojvodstvo varšavsko nadređeno je gradu. Vojvodstvo bi moglo ukinuti suhi režim gradskog vijeća. Za seks nije mjerodavan ni grad Varšava, ni Vojvodstvo varšavsko. Čak ni visoki dom Sejma.

Top

Jutarnji list, 21. veljače 2000.

KVADRIPLEGIČAR OSUĐEN ZBOG PREPRODAJE MARIHUANE

ATLANTA - Kvadriplegičar Louis E. Covara (51) koji je rekao da marihuanu koristi samo u medicinske svrhe osuđen je na sedam godina zatvora zbog optužbe da ju je prodavao. Louis će državu zbog posebne njege koja mu je potrebna koštati 258 $ dnevno ili oko 660.000 dolara ako odsluži cijelu zatvorsku kaznu.

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org

 
 
  -->