Up Back Next

Moj terapeut
DR. TADIJA ZORIĆ

Željko Š.   

 

U klubovima liječenih alkoholičara dovoljno je spomenuti riječ "doktor", da bi tako svi nazočni znali da je riječ o dr. Tadiji Zoriću, našem terapeutu i terapeutu nama znanih i neznanih liječenih alkoholičara. Da bi ovaj osvrt, posvećen poznatoj nam osobi bio donekle potpun, moramo krenuti od početka. Dr. Tadija Zorić rodio se u Grudama u Hercegovini i to po njegovu entuzijazmu i izgledu rekli bismo ne tako davne 1932.. godine. Rodio se u obitelji s puno djece i dosta skromnih mogućnosti za život. Nakon srednje medicinske škole u Mostaru, radio je u ekipi za suzbijanje endemskog sifilisa i mikotičnih oboljenja diljem Bosne i Hercegovine. Uvidjevši da za njegovu snagu, mogućnost i želju da pomogne bolesnicima neće biti dovoljna srednja škola, upisuje medicinski fakultet u Sarajevu, a završava ga nakon neiscrpne borbe za preživljavanje u neimaštini u Zagrebu. Nastavak rada provodi u liječničkoj ambulanti poduzeća Končar. Problemom alkoholizma bavi se duže od dvadeset godina, i to s bolesnicima iz kruga tvornice "Končar", u klubovima i na svojem osobnom problemu koji je uspješno svladao uz pomoć prof. dr. Hudolina prije 24. godine.

Dr. Zorića možemo prepoznati po njegovoj neiscrpnoj upornosti u pružanju savjeta, dugih uvjeravanja i toplih riječi, koje su svim ljudima potrebne, posebice ovisnicima i liječenim alkoholičarima. On radi s bolesnicima na način da ih navodi da u njima dođe do promjene svijesti, ponašanja, razvijajući osjećaj pružanja pomoći drugima, što je vrlo važno. Osobito puno pažnje pridaje razgovoru s obitelji bolesnika kao i apstinenata, i izvan kluba, tako da često razgovara s njima telefonom ili odlazi u patronažu. Patronažu smatra jednim od vrlo bitnih čimbenika u liječenju i održavanju apstinencije. Taj doživljaj "radosti pomaganja", koji je zvijezda vodilja dr. Zoriću i koju on osjeća sa svakim uspjehom i svakom nadom da može pomoći bolesnoj osobi, što u njemu stvara novu neiscrpnu energiju. Naš terapeut je sudjelovao u osnivanju klubova liječenih alkoholičara u Jankomiru, Žitnjaku, Borongaju, a pomogao je i u osnivanju Kluba na Fallerovu šetalištu i dr.

Moramo napomenuti da je osnovna liječnička koncepcija u liječenju alkoholizma, kojom se služi dr. Zorić, ona koju provodi Rreferentni centar za alkoholizam pri Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice", koju nadopunjuje svojom duhovnom snagom, prenoseći ju na članove kluba i njihove obitelji. Poruka koja proistječe iz rada dr. Zorića mladim terapeutima jest posvetiti se tomu, tako da bolesna osoba ne doživi taj odnos kao usiljen, neiskren i da nije ponuđen iz srca i duše. Bolesnoj osobi treba da prihvati svoj alkoholizam kao i svaku drugu bolest koja se mora liječiti, ali i kao životnu prekretnicu kad mora donijeti najvažniju odluku u svome životu: težiti ljubavi i skladu svoje obitelji, svoga doma i egzistencije, ili krenuti putem bez povratka.

Moramo spomenuti obitelj dr. Zorića, koja se ponosi njegovim radom i požrtvovnošću što ih nesebično pruža već dugo vremena svim članovima klubova i izvan njih. Dr. Zorić zaista ima punu obiteljsku podršku, a imao ju je i kada je odlazio u klubove raditi dragovoljno, bez ikakve naknade. Ni tada nije napuštao svoje klubove, nego je članove bodrio u održavanju apstinencije i čekanju boljih materijalnih trenutaka. Trenutačno, dr. Zorić pohodi klubove Medveščak, Klaka, Trnava, a sudjeluje i na alkohološkim tribinama. Na njima ističe svoj poznati motto: da se broj odraslih alkoholičara neće smanjiti ako se u sklopu zdravstvenog odgoja u školama ne uvede edukacija o štetnosti alkohola, pušenja i uporabe raznih droga. Predlaže da se u višim razredima osnovnih škola provodi edukacija o AIDS-u kao i o problemu preranog stupanja u spolne odnose. Za kraj ovoga osvrta, poželimo našem terapeutu još puno snage i požrtvovnosti u pomaganju drugima i da ga na putu ljubavi i uspjeha vodi dragi Bog.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org 

 
 
  -->