Up Back Next

ZAŠTO SE "GASE" NAJSTARIJI KLUBOVI U ZAGREBU

Dr. Neda Vičić   

 

Govorit ću o klubovima liječenih alkoholičara s područja Črnomerca. U toj zagrebačkoj regiji prije rata djelovalo je 11 klubova. Sada ih ima pet koji rade i imaju terapeuta. Neki su se nakon ratnih događanja lijepo oporavili, stariji članovi kluba sačuvali dokumentaciju, a novopridošli osvježili klub svojim ulaskom.

Klub "Črnomerec", zajedno s Klubom "Maksimir", jedan je od najstarijih klubova u Zagrebu. U njemu se zadržalo dosta starijih članova, s dugom apstinencijom do 20 godina i više, a novi članovi u tome klubu ne ostaje dugo, napuštaju ga.

Klub "Črnomerec" ne prihvaća suradnju s Odjelom za alkoholizam Kliničke bolnice "Sestara milosrdnica" u Vinogradskoj, a ne prihvaća ni stručnog djelatnika koji održava kontakte s tim Odjelom. Članovi Kluba "Črnomerec" ne žele uzimati Alkohološki glasnik, traže stručnog djelatnika već nekoliko godina, ali ga do sada još nisu našli.

Je li tomu razlog što je u tom klubu veći broj dugogodišnjih apstinenata, koji su samo apstinirali ne pijući alkoholna pića, ali svoju "ćud" nisu promijenili?!

Trebamo se zamisliti nad klubovima i apstinenciji i unijeti u njihovu sredinu nove "mlade" članove i stručne djelatnike. Nadam se da će u "ugaslim" klubovima oživjeti, stasati novi članovi koji, osim apstinencije od alkoholnih pića žele, mijenjati sebe, svoj stav prema životu i ljudima oko sebe.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org 

 
 
  -->