Up Back Next

KLUBOVI LIJEČENIH ALKOHOLIČARA I DEMOKRATIZACIJA DRUŠTVA

Hasan Bašić,
tajnik Zajednice klubova Trešnjevke
 
 

 

Kotač Zagrebačke alkohološke škole se već punih 37 godina neumorno okreće, a da se ni u jednom trenutku nije zaustavio od osnutka prvoga kluba liječenih alkoholičara u Zagrebu l964.godine, a potom još tisuća klubova u Hrvatskoj, Italiji i diljem svijeta. Puno se toga u minulom vremenu promijenilo. Početkom devedesetih godina klubovi u Hrvatskoj su prolazili teško ratno razdoblje u kome je prestao raditi veliki broj klubova.

Uslijedile su i društvene promjene, koje su sa sobom donijele i nove zakonitosti. Radne organizacije su se prilagodile novim uvjetima tržišne ekonomije, a mnoge su propale. Prestali su raditi gotovo svi klubovi koji su osnovani u poduzećima. Klubovi su se morali prilagođavati novonastaloj situaciji. Uslijedila je obnova klubova, osim klubova u radnim organizacijama.

Što nam je donijela demokratizacija društva? Kvalitetu? Svakako!

Sada svi klubovi djeluju kao udruge građana i inicijativa je u njihovim rukama. Ravnopravni su s ostalim udrugama i nastupaju kao nova društvena snaga koja nije više na marginama zbivanja, već je nešto novo i dobro došlo. Klubovi, napokon, dobivaju i financijsku potporu vladinih tijela, što je odlučujući preduvjet za kvalitetan rad. Danas klubovi nude i nove alternativne programe u rehabilitaciji alkoholičara, pa čak pokreću osnutak drugih udruga, npr. udruge za unaprjeđivanje obiteljskog života "Petkom u pet". Aktivno sudjeluju u svim stručnim skupovima o alkoholizmu, te u organizaciji niza preventivnih aktivnosti..

Najveći je pomak učinjen u edukaciji iskusnih apstinenata za dostručne djelatnike u klubovima, koja je, zbog pomanjkanja stručnih terapeuta, započela u tijeku rata.

Tako se u Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti KB "Sestre milosrdnice" u Zagrebu svake godine educira dvadesetak starijih apstinenata. Educirani liječeni alkoholičari imaju važnu ulogu u liječenju u klubu, jer su i sami proživjeli sve poteškoće vezane uz tu bolest. Prije desetak godina je sve to bilo u povojima.

Na Zajednici klubova liječenih alkoholičara Zagreba predložena je da 2000. godina bude godinom klubova liječenih alkoholičara, pod geslom "U treće tisućljeće s klubovima liječenih alkoholičara !"

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org 

 
 
  -->