Up Back Next

Izviješća Zajednice Klubova Liječenih Alkoholičara Zagreba

Gradskom uredu za rad, zdravstvo i socijalnu skrb - Zagreb,Trg Stjepana Radića

Izvješće o radu za prosinac 1999.

Ivan Mojaš, tajnik Zajednice   

 

Mjesečni sastanak Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagrea održan je u redovnom terminu 14. prosinca 1999.g. u prostorijama Kliničke bolnice Sestara milosrdnica, u Klinici za alkohologiju i druge ovisnosti. Sastanku su bila nazočna 49 delegata iz klubova. Prim.dr. Breitenfeld je prigodnim govorom i sjećanjem na druženje s pokojnim prijedsednikom dr. Franjom Tuđmanom započeo redovni sastanak, a potom je minutom šutnje odana počast preminulom predsjedniku.

U Mjesecu borbe protiv alkoholizma održano je niz aktivnosti koje su svojim manifestacijama svratile pozornost na probleme alkoholizma te naišle na pozitivan odjek u javnosti. Tako su klubovi liječenih alkoholičara s Trešnjevke održali susret s učenicima Učeničkog doma u Selskoj ulici, a dostručna djelatnica Kluba Voltino dala je interviju za Arenu. Klub Remetinec održao je javnu tribinu o temi alkohol u prometu. Javnim pozivom osobama s problemom alkoholizma u obitelji pozvani su zainteresirani na druženje i upoznavanje s radom klubova Susedgrada. Nažalost, nisu se odazivali oni koji imaju problema. Održano je druženje supruga koje su govorile o iskustvima s početka uspostave apstinencije svojih supruga. Klubovi Prečko i Osvit imali su zajedničku kontaknt emisiju na radio Zelini. U Murskom Središču, 22.11.1999.g. održana je večer poezije pod nazivom Poezijom protiv ovisnosti koja je direktno prenošena na Drugome programu Hrvatskog radija.

Maratonom PAD (protiv Pušenja, Alkohola i Droge) održan je 15.12. s početkom u 8,oo sati od istoka do zapada grada Zagreba i posjetama školama na trasi maratona gdje su upriličeni razgovori s učenicima o problemima ovisnosti. Navečer u 18.oo sati u diskoteci The Best upriličeno je druženje mladih sa sportašima. Cijeli Maraton popraćen je medijski. Mandarina party održana je po treći put u diskoteci The Best s mladima - bez cigareta, alkohola i droga.

Iz rada i problema rada klubova liječenih alkoholičara razmatrano je i predloženo da se veliki klubovi reorganiziraju, tj. da se osnuju manji, novi klubovi, kako bi rad postao kvalitetniji, a na područjima klubova koji su se zatvorili da se osnuju novi klubovi, koji bi svojim djelovanjem i radom pridonosili zdravom životu.

Oko plaćanja Alkohološkog glasnika i broja pretplata po klubovima ponovo je bili različitih pristupa. Predloženo je da se s gradskim Uredom za rad, zdravstvo i socijalnu skrb razmotri mogućnost izravnog financiranja Alkohološkog glasnika, a da se glasnik dijeli besplatno članovima klubova.

Molimo članove da dostave upitnik kako bismo mogli izraditi novi imenik Zajednice klubva liječenih alkoholičara Zagreba.

  

Top

Izvješće o radu za siječanj 2000.

 

Mjesečni sastanak Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održan je u redovnom terminu 11. siječnja 2000. g. Sasanku su nazočila 53 delegata iz klubova.

Klubovima liječenih alkoholičara doznačen je drugi dio financijskih sredstava iz ugovora s Uredom za rad, zdravstvo i socijalnu skrb. Ponovo je naglašeno uzimanje Alkohološkog glasnika po broju članova koliko ih imaju klubovi, a za to su namjenski dobili financijska sredstva, te da se to ozbiljno shvati. Ponovno su neki delegati klubova predlagali da se financiranje Alkohološkog glasnika obavlja direktno od strane gradskog Ureda za rad, zdravstvo i soijalnu skrb, a da se Alkohološki glasnik dijeli članovima klubova besplatno. Zadužen je tajnik Zajednice klubova da s grdaskim Uredmo razmotri prijedlog delegata.

U jeku godišnjih skupština, kada se za uspješnu apstinenciju dodjeljuju diplome apstinentima za 1, 3, 5, 10, 15, itd., predloženo je da se diplome za uspješnu apstinenciju dodjeljuju za 1, 2, 3, 4 i 5. godina, a da se za 10, 15, 20, 25 g., itd. dodjeljuju priznaja za rad u klubovima liječenih alkoholičara. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen uz napomenu da svi klubovi na svojim Skupštinama moraju prilagoditi članak iz Statuta koji regulira dodjelu diplomate da se o prijedlogu razgovara s prim.dr. Svjetlanom Pintarić, predsjednicom Hrvatskog društva za suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti, koje i dodjeljuje diplome.

Prihvaćen je i prijedlog gosp. Bašića da Zajednica izradi svoju čestitku, kojom bi se moglo čestitati klubovima i pojedincima prigodni jubileji, te da se 2000. godina proglasi godinom klubova liječenih alkoholičara.

Gosp. Mojaš upozorio je članove i delegate da je u Večernjem listu izašao Natječaj za financiranje udruga, među kojima su i klubovi liječenih alkoholičara. Natječaj je otvoren dva tijedna, a materijali za natječaj mogu podići u sobi 247, na drugom katu Poglavarstva grada Zagreba. Ujedno su napomenute obveze koje imaju klubovi prema gradskom Uredu za rad, zdravstvo i socijalnu skrb, a koju svi moraju ispuniti do 31. siječnja 2000. godine. Za financiranje rada klubova obvezan je program rada iz kojeg se može očitovati djelovanje kluba u postizanju trajne apstinencije svojih članova.

Iz rada klubova: osobito je upozoreno da se u nekim klubovima puši za vrijeme sastanka. Jedistven je stav svih da se za vrijeme sastanka kluba ne puši i da problematični klubovi prihvate ispravno ponašanje. Upozoreno je da Zakon o radu regulira pušenje, te da je zabranjeno pušenje u prostorijama u kojima se radi. Klub Susedgrad organizirao je doček Nove godine, a potom i čajnku na kojoj su bili nazočni i članovi iz drugih klubova s područja Susedgrad. Ponovo su upozireni klubovi koji nisu dostavili podatke iz upitnika da to hitno učine, kako bi se moglo na vrijeme izraditi Imenik.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org