Up Back Next

Iz tiska | 59

Odabrao Josip Čelan   

 

Večernji list, 16. prosinca '99.
SVAKI PIJANAC U - ZATVOR

BRUXELLES - Dok se većina naslađuje susretom Engleska - Njemačka u skupini A Eura 2000., u Charleroiu strijepe od obračuna huligana. Šok je bio kratkotrajan, a reakcija munjevita: u nedjelju popodne ždrijebom je odlučeno da se u skupini A završnice Eura 2000. Njemačka i Engleska sastanu u Charleroiu 17. lipnja, a u ponedjeljak prije podne su gradski oci u Charleroiu već poduzeli konkretne mjere prevencije za mogući sudar engleskih i njemačkih huligana. Izglasovan je općinski zakon prema kojemu će svaka pijana osoba biti strpana u zatvor, u svim lokalima zabranjeno je točenje alkoholnih pića od večeri dan prije do jutra dan kasnije.

SLOBODNA DALMACIJA
(Večernji list, 24.11.'99.)

I ŽENE SVE ČEŠĆE POSEŽU ZA ČAŠOM

Prim.dr. Darko Breitenfeld na pitanje o pomicanju dobne granice konzumiranja alkohola: -U posljednjih pet do deset godina prosjek je bio 40 godina. U posljednje vrijeme granice se pomiču naviše i naniže, što opet znači da nam se javlja sve više starijih iznad 40 godina kao i onih koji alkohol počinju u velikim količinama konzumirati pri kraju osnovne škole. Dakle, 13-godišnjaci i 14-godišnjaci! Tu valja još spomenuti da i žene sve češće postaju naši pacijenti. Nekoć je omjer alkoholičarki u odnosu na muškarce bio jedan prema deset, danas je već jedan prema pet, a u Skandinaviji čak jedan prema dva.

YAHOO! NEWS
(Večernji list, 16.ll.'99.)

ZDRAV ŽIVOT SE ISPLATI

Zacijelo ste već čuli: Jedite razumno. Izbjegavajte cigarete. Vježbajte. Održavajte težinu niskom. Pijte alkohol tek povremeno. No sada imate i stvaran razlog da na to obratite pozornost: istraživanje Škole javnoga zdravlja pri američkom Sveučilištu Harvardu, čiji su ishodi objavljeni na sastanku Američke srčane udruge (AHA) u Atlanti, pokazalo je da žene koje se drže tih uobičajenih zdravstvenih preporuka mogu smanjiti svoje izglede da im oboli srce za zapanjujućih 82 posto! Istraživano je ukupno 84.129 med. sestara koje su 1980. godine, kad je to 14-godišnje istraživanje započelo, bile u dobi između 34 i 59 godina. Istraživači su ovako odredili zdrave životne navike:

Ne pij.
Drži indeks tjelesne mase ispod 25.
Najmanje pola sata dnevno umjereno vježbaj.
Jedi zdravu hranu. To znači izbjegavanje zasićenih masnoća, a uzimanje relativno velikih količina ribljeg ulja, folata, vlakana, biljnih ulja i cjelozrnatih proizvoda.

Iako geni mogu igrati ulogu u ranih srčanih udara, oni u većini slučajeva ishode iz nezdravih životnih navika - dodaje dr. Frank B. Hu i napominje da su ishodi istraživanja "vrlo dramatični jer to za ljude nisu drastične promjene". Iako je istraživanje provedeno samo na ženama, on smatra da bi se i kod muškaraca pojavili slični ishodi.

DELO
(12. oktobra '99.)
Protialkoholno bojišće v Avstriji

TUDI AVSTRIJCI GA RADI DAJO NA ZOB

U Austriji je alkohol veliki društveni problem. Prema podacima Eurostata unutar EU samo Luksemburžani ( 15,3 litre čistog alkohola na godinu) i Francuzi ( 14,1 litru) piju više od Austrijanaca, koji piju između 10 i 12 litara čistog alkohola na godinu. Prema statističkim podatcima svaki deseti Austrijanac postane alkoholičar. Po smrtnosti od ciroze Austrija je na vrhu evropske ljestvice.

Početkom ljeta 1998. godine u Austriji je nakon dugotrajnih rasprava snižena dozvoljena količina alkohola u krvi vozača amatera od 0,8 na 0,5 promila.

Dobra novost je da su poduzeća sve uspješnija u protualkoholnoj borbi. Uspjehe postižu inteligentnim sveobuhvatnim programima koji obuhvaćaju mjere primarnog sprečavanja upotrebe (obavještavanje, ponuda bezalkoholnih pića u kantinama, izbjegavanje pretjeravanje u piću na poslovnim zabavama) i mjere sekundarnog sprječavanja ( prepoznavanje onih koji naginju piću, motivacioni razgovori) i liječenje već oboljelih. Institut Antona Prokscha već nekoliko godina priprema seminare na temu strategije borbe protiv alkoholizma, namijenjene rukovodiocima u poduzećima.

SCIENCE
PUŠENJE NAPADA I SINUSE
(Večernji list, 4.12.'99.)

Pitajte bilo koga zašto se ne bi smjelo pušiti i svi će vam odgovoriti:"Pušenje uzrokuje rak." No, alergolozi upozoravaju da pušenje može prouzročiti i probleme s nosom i sinusima. Pušenje "može pridonijeti razvitku bolesti kao što su rak nosa i sinusa", upozorio je dr. Michael Benninger iz Bolnice Henry Ford u Detroitu. "Ono može utjecati i na svakodnevno zdravlje pogoršavajući alergije, pojačavajući hrkanje i noćni kašalj te otežavajući disanje."

Večernji list, 17. prosinca 1999.
PORTUGALCI PIJU NAJVIŠE

PARIZ - Portugalci su najveći pilci na svijetu: odrasli Portugalac popije godišnje u prosjeku 11,3 litre čistog alkohola. Tek nešto manje piju Luksemburžani - 11,2 litre, a Francuzi su, sa 10,9 litara, treći.

Večernji list, 27. studenog 1999.
MARIHUANA IZBORNI ADUT

WELLINGTON - Pušenje marihuane se iznenada našlo u središtu predizborne kampanje obih kandidatkinja za premijersko mjesto u Novom Zelandu jer "zeleni", koji će vjerojatno ući u novu koalicijsku vladu, promiču dekriminalizaciju tog opijata. Iako su Jenny Shipley (47) i Helen Clark (49) opovrgnule da su pušile travu u studentskim danima, za razliku od američkog predsjednika Billa Clintona, laburistica Clark djelomično je podržala "zelene" čime je predobila njihove glasove za sastavljanje novozelandske vlade za 21. stoljeće.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org