Up Back Next

Iz Tiska | 56

Pripremio: Josip Čelan   

Večernji list
WILLIAM SHATNER PRIZNAO DA SE NJEGOVA POKOJNA SUPRUGA OPIJALA

LOS ANGELES - Šezdesetosmogodišnji glumac, koji se proslavio ulogom kapetana Kirka u televizijskoj seriji "Zvjezdane staze" šezdesetih godina, u National Enquireru prvi put je progovorio o traumatičnom, ali neuspješnom pokušaju da spasi svoju suprugu te potvrdio glasine da je njegova pok. supruga bila alkoholičarka te da se napila dan prije no što se utopila u bazenu njihove kuće.  

Top

Jutarnji list
ZBOG AGRESIVNIH PIJANACA GRAD ZABRANIO KAFIĆE

TEGUCIGALPA - Stanovnici malog honduraškog grada Punuare zasitili su se pijanaca koji zlostavljaju svoje obitelji, siluju ili ubijaju pa su na nedjeljnom plebiscitu nadmoćnom većinom glasovali za zatvaranje svih kafića u gradu.

Punuare je gradić sa 3000 stanovnika koji se nalazi 120 kilometara istočno od Tegucigalpae, u jednoj od "najnasilnijih" pokrajina u Hondurasu, gdje je u posljednjih deset godina zabilježeno 70 smrtnih slučajeva povezanih s alkoholom. 

Prema riječima gradonačelnika Samuela Garcie u čijoj je nadležnosti Punuare, za zatvaranje svih 26 kafića u mjestu glasovalo je 665 stanovnika, a protiv ih je bilo 16.  

Top

Jutarnji list
PIJANI PORTUGALAC USTRIJELIO SUPRUGU JER MU NIJE DALA NOVAC ZA CIGARETE

LISABON - Podivljali Portugalac ustrijelio je svoju suprugu pred očima osmogodišnjeg sina jer mu nije htjela dati novac za cigarete, objavile su novine 24 horas.

Neimenovani 36-godišnji muškarac nakon toga je pokušao počiniti samoubojstvo, ali je preživio. 
 

Top

Večernji list
DVA NOVA LIJEKA PROTIV ALKOHOLIZMA

Ovisnost o alkoholu kroničan je poremećaj uzrokovan spletom neurobioloških i ambijetalnih čimbenika.

Ovisnik ustraje u nekontroliranome pijenju alkohola bez obzira na neugodno i po zdravlje štetno djelovanje. 

Alkoholizam u Europi i SAD pogađa oko 10 posto pučanstva i godišnje uzrokuje smrt oko 100.000 osoba. Jedno američko istraživanje nedavno je završeno zaključkom da je u 50 posto slučajeva rizik podlijeganja ovome poroku u naslijeđu, piše Ezio Giacobini u La Stampi (Torino).

U farmakologiji se nastoje stvoriti sredstva koja bi djelovala na smanjenje želje za alkoholom. Sredstva su iskušavana na laboratorijskim miševima, a pokazalo se da djeluju i na čovjeka. Utvrđeni su neki cerebralni neuroprijenosnici na koje farmaci djeluju. 

Osobito su važni živčani putovi koji se opskrbljuju dopaminom i neurotransmiterom (prijenosnikom), a koji su, kako se čini, osobito osjetljivi na učinak što ga izaziva uzastopno pijenje alkohola. 

Nadalje, u istraživanju je utvrđeno da liječenje psiho-socijalnim metodama nije učinkovito, jer 70 posto bolesnika koji su liječeni psihoterapeutskim metodama ponovo posežu za alkoholom u roku od godinu dana.

Sada je američka javna zdravstvena služba naznačila dva sredstva za liječenje alkoholizma: naltrexon i acamprosat. Naltrexon djeluje na cerebralne receptore opijata poput morfija te ih blokira. Učinak je smanjenje osjećaja "užitka" i u isto vrijeme smanjenje želje za alkoholom. 

Naltrexon smanjuje lučenje dopamina u živčanim stanicama, koje su dio jezgre što se naziva accumbens. Jezgra accumbens uključena je, čini se, u mehanizam ovisnosti o alkoholu i nikotinu.

Drugi lijek - acamprosat - smanjuje tjeskobu što je izaziva manjak alkohola, kao i želju da ga se iznova uzima. Klinička ispitivanja utvrdila su njegovo pozitivno djelovanje.

Do sada je iskušano nekoliko lijekova protiv ovisnosti o alkoholu, ali ih stroga američka Federalna uprava za lijekove i hranu nije uvrstila na službeni popis lijekova protiv alkoholizma.  

Top

Jutarnji list
KEMIKALIJE U CIGARETAMA DA PUŠAČI BUDU JOŠ TEŽI OVISNICI

LONDON - Britanski aktivisti protiv pušenja optužili su duhansku industriju da je u cigarete dodavala kemikalije kako bi pušače učinila još ovisnijim o cigaretama. 

Aktivisti su optužili tvrtku Philip Morris, proizvođača Marlbora, najprodavanije cigarete na svijetu, da su koristili amonijak kako bi stvorili više nikotina koji jače djeluje na pušače. 

Duhanska je industrija navodno također provela istraživanja drugih kemikalija koje utječu na mozak i ovisnost o nikotinu. Optužbe su iznesene u izvještaju koji su objavili Akcija protiv pušenja za zdravlje, Kraljevski fond za istraživanje raka i američka savezna država Massachusetts. 

Akcija protiv pušenja zahtijeva ponovno ispitivanje više od 600 dodataka duhanu dopuštenih u Britaniji, a njihov direktor Clive Bates je izjavio:- Otkrili smo skandal u kojem su duhanske tvrtke namjerno koristile aditive kako bi svoje opasne proizvode učinile još gorima.

Britanska ministrica zdravlja Tessa Jowell izjavila je da pušači imaju pravo znati što udišu te obećala akciju vlade kojom će se pooštriti zakon o upozorenjima na kutijama cigareta. Udruženje duhanskih proizvođača odbija optužbe da su u cigarete dodavane kemikalije za povećanje ovisnosti.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org