Up Back Next

TEŠKO MI JE BILO PROGLASITI POBJEDNIKA
Osvrt na šahovsko natjecanje

Krunoslav Ružić, Križevci   

"Uvijek sam pomalo sažaljevao čovjeka koji ne zna šah, kao što bih sažaljevao čovjeka kome je ljubav ostala nepoznata. Šah, kao ljubav, kao glazba, ima moć da ljude čini sretnim."

Dr. S.Tarrasch

Jedan slučajni susret, onako u prolazu ili kako bi to šahisti rekli "an pasan", iskoristio je moj dobar prijatelj Miško Novosel da me upozna sa sportskim susretima klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske koji se organiziraju u Križevcima. 

Tom prigodom zamolio me da vodim natjecanje u šahu. Prihvatio sam "od prve", jer kao "ovisnik" o šahu, drugo nisam niti mogao učiniti.

Budući da se to dogodilo gotovo tri mjeseca prije samih susreta, bilo mi je jasno da organizatori rade krajnje savjesno i s puno ozbiljnosti. Ništa nisu prepustili slučaju, o svemu su na vrijeme brinuli i žarko su željeli ulogu domaćina odigrati na najbolji mogući način. 

Tog trenutka postao sam svjestan i svoje odgovornosti.
Organizatori su i od mene očekivali doprinos u tim nastojanjima. Mali propust mogao je štošta pokvariti. Tehnički dio priprema obavio sam kroz kontakte i dogovore s prof. Milanom Čapalijom. Sačinio sam Turnirski pravilnik, pripremio tabele, zapisnike, rekvizite i dr. U ovom dijelu mojeg zadatka nije moglo biti propusta.

Ali, ono što me stalno pritiskalo kao noćna mora, odnosilo se na činjenicu da sudim ljudima koji su prošli jednu dramatičnu životnu kalvariju i čije reakcije u određenim okolnostima za mene predstavljaju nepoznanicu. Moram biti iskren pa priznati da sam imao tremu plašeći se nekontroliranih ispada, žučnih rasprava ili bolje rečeno svađa, nepotrebnih objeda, ometanja i uznemirivanja protivnika i sl.

Sada se vraćam na uvodnu izreku poznatog njemačkog šahovskog majstora - šah me je i ovom prilikom učinio sretnim. Naime, od mojih crnih slutnji ni traga. Rječju, oduševljen sam! Toliko ljudske tolerancije, iskrenog prijateljstva, zadovoljstva i u porazu, rijetko se doživljava. Na susretima klubova liječenih alkoholičara ja sam imao tu sreću.

Kao sucu, teško mi je bilo proglasiti pobjednika - za mene, svi koji su sudjelovali u šahovskom natjecanju, mogu se s pravom osjećati pobjednički. 

Stoga svim šahistima klubova sjeverozapadne Hrvatske neizmjerna hvala za nezaboravnim trenutcima koje su mi priuštili.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org