Up Back Next

Iz Tiska | 53

Odabrao: Josip Čelan   

ZET, broj 5, Svibanj 1999.
Iz izviješća o radu Zdravstvene službe ZET-a za 1998. godinu. Dr. Petar Tocilj:
O PROBLEMU ALKOHOLIZMA

U preventivni rad ubrajamo i toliko važnu borbu protiv alkoholne ovisnosti koja je u našoj sredini znatno visoka. Prema mojim rezultatima sistematskih pregleda u prošlogodišnjem uzorku, učestalost alkoholne ovisnosti iznosi 10%, iako je proteklih godina taj podatak dosezao i do 15%.

U ZET-u uspješno djeluju dva kluba liječenih alkoholičara i to jedan lociran na Remizi, u Ozaljskoj 105, dok je drugi lociran u garaži Podsused. 

Rezultati rada naših klubova su izvanredni, ali samo za one alkoholičare koji se dobrovoljno podvrgnu liječenju. 

Nažalost, dugogodišnje iskustvo i podaci govore da se od ukupnog broja ovisnika tek deseti dio može i želi liječiti. Ostali i dalje piju, te najzad tjelesno i duševno propadaju. Klub u garaži Podsused vezan je uz moju službu, te djeluje već više od deset godina. 

Uspješnu apstinenciju, tj. stalno uzdržavanje od alkohola provodi 56 posto članova, što predstavlja visoki i dobar rezultat. U protekloj godini nije bilo nijednog recidiva. Na svečanoj Skupštini našega Kluba podijeljene su 42 diplome za uspješnu apstinenciju. 

U prošloj je godini bilo puno slobodnih aktivnosti, kao što su odlasci na izlete, humanitarne akcije različitih oblika - prije svega iskazane u pružanju uzajamne pomoći, provodi se zatim stručno usavršavanje u kome se članovi kluba i njihove obitelji upoznaju s najnovijim spoznajama iz područja alkohologije.  

Top

Jutarnji list, 21. svibnja 1999.
MOO ZATRAŽIO ALKOHOL U SALT LAKE CITYJU

SALT LAKE CITY - Zabrinuti zbog mormonskih zakona koji ograničavaju prodaju alkohola, dužnosnici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zatražili su od organizatora ZOI-a u Salt Lake Cityju da za vrijeme trajanja Igara 2002. godine ipak omogući točenje alkohola. 

Konkretno, članovi Koordinacijskog povjerenstva zatražili su da alkohola bude barem u glavnom press centru. Glasnogovornik MOO-a, Franklin Servan-Schreiber, argumentirao je taj zahtjev sljedećim riječima: - Kao Francuz, znam da bi moji sunarodnjaci bez svog vina mogli "poludjeti"!  

Top

Večernji list, 7. lipnja 1999.
Zdravko Matijašec iz Zagreba o prodaji alkohola malodobnicima:
MAKNIMO ALKOHOL S ULICE

Šečući Zrinjevcem u subotu na večer nisam mogao ne primijetiti petoricu mladića koji su sjedili na klupi s bocama piva u rukama. Po njihovim golobradim licima zaključio sam da im nedostaje još godina-dvije do punoljetnosti, što znači da je netko tim malodobnicima prodao piće.

U Americi i ostalim civiliziranim zemljama postoje zakoni koji zabranjuju prodaju alkohola malodobnicima, te konzumaciju alkoholnih pića na ulici. Mislim da bi bilo u redu da se i Hrvatska pridruži tim zemljama. Tako bismo ne samo uklonili neugodne scene s naših ulica nego i očuvali zdravlje hrvatske mladeži.

Top

Jutarnji list, 9. lipnja 1999.
ŠPANJOLCI NAJPIJANIJI ZAPADNOEUROPSKI VOZAČI

MADRID - U studiji o vožnji u pijanom stanju, provedenoj u deset europskih država, pokazalo se da su Španjolci najgori kad je riječ o pijanstvu za volanom, a Finci se najviše pridržavaju zakona. 

Čitavih osam posto španjolskih vozača, kojima je učinjen alkotest, imalo je u krvi više od dopuštene količine alkohola. 

Nakon Španjolske, najgori su bili vozači u belgijskom gradu Antwerpenu, sa 6,5%, nakon kojih dolaze Švicarci sa 3,3%, građani Beča sa 3,2% i Luxenburga s jedan posto. Samo je 0,2 % Finaca pilo prije sjedanja za volan.

Top

Jutarnji list, 24. svibnja 1999.
KUĆA JANIS JOPLIN POSTALA CENTAR ZA ODVIKAVANJE

SAN FRANCISCO - Viktorijanska kuća koja je nekad bila vlasništvo rock pjevačice Janis Joplin pretvorena je u centar otvorenog tipa za odvikavanje od droge majki beskućnica. 

Stotinu i tri godine stara kuća s devet spavaonica već je jednom služila kao prihvatilište, ali je bila zatvorena radi obnove koja je stajala 350.000 dolara. 

Sad će u kući biti smješteno dvadesetak trudnica ili žena s malom djecom, bez doma, koje sudjeluju u programu liječenja ovisnosti. Janis Joplin umrla je od prevelike doze heroina 1970. godine. 

Top

Večernji list, 2. travnja 1999.
ZABRANJENO PUŠENJE U SUSJEDSTVU

SALT LAKE CITY - Amanda i Mathew Parish tvrde da dim cigareta koje puši njihov susjed Douglas MacFarline neprestano ulazi u njihov stan pa kaplju i suze im oči. 

Pokušali su to riješiti s MacFarlineom u udruzi stanara, te korištenjem zračnih filtera, ali dim je, kažu, uporno prolazio. 

MacFarlin kaže da je pristao pušiti samo na balkonu, ali Parishi time nisu bili zadovoljni. Dodao je da razmišlja o tužbi protiv njih zbog zlostavljanja "jer svatko ima pravo raditi što hoće u svom stanu, ako to nije nezakonito". 

Nakon podizanja tužbe, MacFarlinea je iz stana izbacio stanodavac.  

Top

Jutarnji list, 8. travnja 1999.
IZBO PUTNIKA U VLAKU JER GA JE UPOZORIO DA NE PUŠI

TOKYO - Nezaposleni i prilično pijani Japanac izbo je šiljkom za led putnika u tokijskoj podzemnoj željeznici kad ga je ovaj upozorio da ne bi smio pušiti u vlaku. 

Kazo Tochikawa (51) uhićen je na sljedećoj stanici podzemne željeznice nakon što su putnici aktivirali interni uređaj za alarmiranje u vlaku. 

Pijani Kazo izjavio je policiji da mu je Susumu Onda (22) išao na živce svojim prigovaranjem i da ga se uopće ne tiče što je u tokijskoj podzemnoj željeznici zabranjeno pušenje.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org