Up Back Next

Ezop

 

Dr. Ema Ničea Gruber   

 

ČOVJEK KOJI JE BROJIO VALOVE - KAKO GLEDATI NA ŽIVOT

Neki je čovjek, sjedeći na morskoj obali, o koju su se lomili valovi, brojio valove. Kad je u brojenju pogriješio, naljutio se i žalostan bio u svome srcu, dok mu nije pristupila lisica i rekla: "O, plemeniti čovječe, zašto se žalostiš zbog valova što su, udarivši u obalu, nestali? Trebaš odsad ponovo početi brojiti, bezbrižan, sve one valove kojih je nestalo."

Top

KAKO NEKI DOŽIVLJAVAJU TERAPEUTE - VRTLAR I PAS


Upao nekom vrtlaru pas u zdenac. Zato vrtlar, da bi spasio psa, siđe sam u zdenac. Pas u tom trenutku, misleći da je gazda sišao zato da ga još dublje u vodu zagnjuri, okrene se i vrtlara ugrize. Vrtlar, povrijeđen, iziđe iz zdenca govoreći sam sebi: " I zaslužio sam to, jer sam pokušao spasiti samoubojicu".

Top

Ezop je pisao u prozi. Svaka njegova basna prema svojoj dramatičnosti krije u sebi neku pouku. Svatko može i sam, u svom intimnom doživljavanju istine, odrediti pouku kakvu upravo želi i hoće. Ta će pouka uvijek biti odmjerena prema etičkom stavu čitatelja što ga on zauzima u svojim odnosima prema životu. Ezopove basne ostaju kao dokaz kako klasična djela svjetske književnosti žive besmrtnim životom kroz stoljeća, jer u sebi uz empiriju nose i skrivenu osjećajnu ljepotu.   

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org