Up Back Next

KOLIKO NAM JE POTREBNA POMOĆ NAŠIH BLIŽNJIH

Mladen Dianek,
Klub Zapruđe 
 
 

Koliko nam je potrebna pomoć naših bližnjih, kako i na koji način o tome razmišljamo i da li uopće razmišljamo? Da li do razmišljanja o tome dolazi tek u kriznim situacijama? Jesmo li uopće dovoljno (svakodnevno) koncentrirani da bismo i na vrijeme prepoznali situaciju koja jest krizna, ili bi takva mogla lako postati? Da li općenito živimo stihijski ili si sami namećemo preforsirani tempo koji nam preširoko razvlači pažnju da bismo pravovremeno i primjereno uvijek reagirali? Postoji li ikakav način za uvid u brojnost pogrešaka i brojnost onih koji griješe, brojnost onih kojima je pomoć potrebna. Da li je misao-smisao-pomoć naših bližnjih samo u kriznim situacijama, ili to podrazumijeva full-contact od samog rođenja?

Pitanja se redaju u beskraj, ali dali je svaki otklon od idealnog, sebičnost.

Je li alkoholizam sebičnost?
Ili je to bolest društva u cjelini?

Takvoga društva, u kojemu su izopačene skoro sve moralne vrijednosti, pa tako ne priznaje liječenog alkoholičara kao punopravnog člana zajednice osim izravno zainteresiranih. I, naravno, opet se nameće novo pitanje - kako to promijeniti, kako pomoći okolini da odraste na moralnim zasadama, kako pomoći sebi?

Jedan od mogućih odgovora jest, malim koracima, onako kako je polako i civilizacija stasala. Ili pomozi sebi, pa ćeš pomoći i drugima. Ili...Ili...Ili...Ali, je li to dovoljno ?

Pitanja ima, odgovora uglavnom ne, ali nemojte zbog toga popiti mirogojčeka, stellu, karlovačko, dva u osam, bevandu, ili neki sličan odgovor - izgovor...

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org