Up Back Next

Iz klubova
RAZMIŠLJANJA O PROMJENI IMENA KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA!

Razgovor vodio: Hasan Bašić, 
Klub "Osvit"
 
 

Pitanje prim. dr. Darku Breitenfeldu, šefu Odjela za alkoholizam Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti KB "Sestre milosrdnice" u Zagrebu.

U zadnje vrijeme, odlazeći na godišnje skupštine, slušajući preko medija mnogi od klubova liječenih alkoholičara izražavaju želju, a mnogi su to već i učinili, da promijene ime kluba liječenih alkoholičara u nešto novo, kao npr. klub zdravog života, klub sretna obitelj, klub apstinenata, pa bih vas molio za Vaša razmišljanja, je li došlo vrijeme, nakon tridesetak godina, da dođe do neke promijene, u tome smislu, je li to bijeg od nečega ili je nešto treće?

- Mislim da je za sada cijela stvar malo preuranjena.

Zašto je preuranjena? Već je davno prof. dr. Hudolin s mnogim klubovima na Mediteranu a naročito u Italiji, pokušava neko preimenovanje i nisu našli nikakav adekvatni naziv, iako je profesor Hudolin smatrao da to nije liječenje - nego promjena načina života. Klub je nešto što je način druženja, znači moglo bi se nešto mijenjati i o liječenju bi se moglo govoriti kao o oporavljanju. Alkoholičara mijenjati u pilca ili nepilca nije baš adekvatno i vjerojatno prije nekakvih promjena treba mnogo raspravljati, savjetovati se na mnogim mjestima, vrlo dugotrajno kako bi se mogle čuti sve strane.

- Trenutno mislim da je sada najkompetentnija osoba, koja bi vam mogla dati najvrjednije odgovore Višnja Hudolin. Mišljenja profesorice Hudolin bila bi jako vrijedna.

Znači alkoholičar ili apstinent, pilac ili nepilac, mislim da to ide nekom zavaravanju. O tome su razgovarali na tisuće klubova, naročito u Italiji, a zapravo se nije našlo rješenje.

Dakle, razgovarati o promjeni, zašto ne? Nije loše to je uvijek jedna inspiracija za produbljivanje vlastitih, osobnih stavova znanja itd.

- Zapravo trebalo bi prvo započeti s dugotrajnim razgovorima savjetovanjem kao što sam već rekao i onda tek doći do nekog viđenja i rezultata.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org