Up Back Next

"Don Quijote" za liječene alkoholičare

Slavko Antunović    

 

 

Premda bi netko iz naslova ovog članka mogao pomisliti da je riječ o nekom satiričkom napisu ili pokušaju da se u glasovitom Cervantesovu romanu otkriju izravne aluzije ili možebitne povezanosti glavnog junaka s vrlo raširenom ovisnošću o alkoholu, ipak je riječ tek o jednom kulturnom događaju koji se zbio u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u srijedu, 26. svibnja. 

Naime u cilju da liječenim alkoholičarima, bivšim i onima koji se još uvijek nalaze na liječenju u Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestara milosrdnica" u Zagrebu, pruži priliku za bogato kulturno iskustvo ta je ustanova poklonila Klinici besplatne ulaznice za baletnu predstavu "Don Quijote". 

Sredstva prikupljena od prodaje ulaznica u bolnici i klubovima liječenih alkoholičara bit će iskorištena za obnovu (već drastično oronulih) prostorija Odijela i eventualnu nabavku nove opreme. Akciji su se odazvali gotovo svi članovi I. i II. terapijske zajednice Odjela za alkoholizam, te velik broj članova klubova liječenih alkoholičara koji djeluju na području grada Zagreba.

Sama baletna predstava nije nikoga mogla ostaviti ravnodušnim. Opušteni u udobnim sjedalima kazališta gledatelji su imali priliku uživati u vrhunskoj baletnoj izvedbi u koju je očito uloženo mnogo truda, znanja i ljubavi.

Jednostavno opremljenu scenu i siromaštvo zvučnih i svjetlosnih efekata u potpunosti je zasjenilo bogatstvo i lepršavost kostima, posebno ženskog dijela baletne skupine. Potpunom doživljaju i skladu cjeline pridonio je orkestar koji je za savršenu izvedbu baleta zavrijedio najviše ocjene. Oduševljenost publike rasla je iz takta u takt, da bi svoj vrhunac imala na završetku trećeg čina odražavajući se u dugom i burnom pljesku te usklicima. Na kraju, izrazimo nadu da će ovakvih kulturnih susretanja ubuduće biti i više jer svaki kvalitetni kulturni događaj pridonosi duhovnom uzdizanju pojedinca, ostavljajući za sobom duboke tragove na putu prema većem samoostvarenju.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org