Up Back Next

NLP "Petkom u pet"

Lidija Paszko   

Neurolingvističko programiranje (NLP) naslov je predavanja, koje je 4. lipnja 1999. održala gospođa Zinka Sertić, polaznicima seminara "Petkom u pet".

Udruga za unaprjeđivanje obiteljskog života "Petkom u pet", svakoga petka u 17 sati, okuplja grupu ljudi, koji streme boljem, postavljaju sebi male, realne i dostižne ciljeve.

U grupi s ljudima, koje volimo i cijenimo, dijelimo ugodna i neugodna iskustva, a kroz učenje korigiramo svoja očekivanja i stavove, nadilazimo predrasude. Zajednički nam je interes zadovoljiti svoje potrebe, postići samopouzdanje i unutarnji sklad. Svaka pozitivna promjena nas raduje. Tako smo i na spomenutom predavanju sa zadovoljstvom odslušali gospođu Zinku Sertić, koja nam je angažirano i stručno pojasnila: Što je NLP?

To je skup oruđa i tehnika, koje može upotrebljavati svatko, tko želi uspostaviti i kreirati uspješnu komunikaciju, koja dovodi do pozitivnih promjena u području mišljenja, osjećanja, ponašanja, duhovnog rasta i razvoja.

"NEURO" - odnosi se na ljudski živčani sustav, kroz kojeg putem naših osjeta vida, sluha, njuha i kinestetičkih osjeta, dobivamo informacije o tome kako percipiramo naš svijet.

"LINGVISTIČKO" - odnosi se na to, kako izražavamo i preoblikujemo naša iskustva i kako to dijelimo s drugima. 

"PROGRAMIRANJE" - je posuđeno iz računalne znanosti i odnosi se na način kojim opisujemo naše ponašanje i navike (kao kompjuterski software) i kako ih možemo mijenjati i obogatiti.

Osnivači Neurolingvističkog programiranja u ranim 70-tim godinama, bili su Richard Bandler, matematičar, i John Gringer profesor lingvistike proučavajući i modelirajući vještine iznimnih komunikologa i psihoterapeuta, nastaje i program za "NLP praktičare".

Kao obavijest, ovo će biti dovoljno. Želite li upoznati grupu znatiželjnih, želite li učiti s nama, dođite u petak u 17 sati na Trešnjevku, Zdravstvena stanica "Nehajska".

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org