Up Back Next

VLADIMIR HUDOLIN I SOCIJALNA PSIHIJATRIJA

Doc. dr. sc. Nebojša Lazić
Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti KB "Sestre milosrdnice"
 
 

Kao liječnik psihijatar, od 4o-ih do 9o-ih godina ovog stoljeća, prof. dr. Vladimir Hudolin prošao je sve faze razvoja struke, od inzulinskih koma i zatvorenih kreveta-kaveza, do integracije psihijatrije u društvene sustave. 

Njegov prirodni dar za društvene odnose, uz ljudsku i znanstvenu znatiželju, njegova neumorna energija i samoprijegoran rad, bili su pretpostavka za sve ono što je tijekom života stvorio u ljudskim srcima i na polju socijalne psihijatrije. 

Sam je osmislio i u psihijatriju uveo ekološko-socijalni model, a svojom neiscrpnom energijom u radu s klubovima, pokazao je kako taj novi sustav živi, kako raste, sazrijeva i kako je integriran u ostale ljudske sustave. 

Profesor Hudolin je uvijek isticao kao najvažniju karakteristiku sustava "mogućnost promjena".

Prof. Hudolina upoznao sam u travnju 1965.godine. Tada je već njegova psihijatrija bila organizirana kao "otvoreni sustav", bolesnici nisu bili zaključani, a život i liječenje bili su organizirani po načelima "terapijske zajednice". To je bilo i vrijeme početka organiziranja klubova u našoj državi, izobrazbe stručnjaka. i djelatnika za rad u klubovima, i intenzivnog mijenjanja stavova u društvu u alkoholizmu i problemima povezanih s pijenjem.

Još 1953. godine prof. Hudolin je ostvario koncept "otvorenih vrata" i time obilježio prve korake socijalne psihijatrije u nas. Prof. Hudolin je -vrlo rano došao do zaključka, da je duševna bolest ekološki, interakcijski i multi-dimenzionalni problem i da se u tom smislu trebaju usmjeriti zašita i unapređivanje duševnog zdravlja.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org