Up Back Next

33. OBLJETNICA RADA KLUBA "SPLIT"

Tomo Volf, Klub "Split"   

Dvanaestog travnja ove godine navršile su se 33 godine od osnutka Kluba liječenih alkoholičara "Split" u Splitu, prvoga kluba u Hrvatskoj osnovanoga izvan grada Zagreba.

Tim povodom upriličili smo sastanak koji smo nazvali: "Druženje članova svih ''generacija" koje su prošle kroz klub. Cilj je bio da se sastanemo i onako razgovarajući, bez nekog određenoga dnevnoga reda, evociramo sjećanja na nekadašnji rad kluba da naše dugogodišnje apstinente upoznamo s današnjim radom kluba. Tako su se susreli i oni koji su u klub došli prije 32 godine i oni koji su u klubu tek 12 dana.

Dugogodišnji terapeut (već 32 god. u klubu) Mate Smolčić, viši med. tehničar, ukratko je izložio neke trenutke iz rada kluba, naglasivši da je kroz klub prošlo blizu 3000 liječenih alkoholičara i da je trećina njih uspjela opstati u trajnoj apstinenciji, promijenivši tako prvobitni način življenja i vratila se normalnom životu u društvu i obitelji. 

Tijekom razgovora, posebno starih članova, Davora Grgata i Marijana B. Bekana, apstinenata 32 godine, te Zvonka Škorića 28 godina apstinencije moglo se čuti mnogo korisnih savjeta, ali i posebnih primjedaba, da su na temelju svojih povremenih posjeta klubu zapazili da se ne poklanja dovoljna pažnja obiteljskim terapijskim sastancima, pogotovo patronažnoj službi, kao što se to radilo u njihovo vrijeme, naglašavajući da su ta dva segmenta od posebne važnosti za opstanak u apstinenciji ili pak povratak u recidiv. 

Od današnjih članova posebno svoje zadovoljstvo što su našli spas u klubu iznijeli su mladi članovi. Željko Dragun Mujsa koji je kako je kazao, odrastajući uz djeda i baku, svoje druženje s čašicom počeo još u osnovnoj školi, da bi danas kao 35-godišnjak shvatio kojim je putem krenuo, dok je najmlađa članica kluba, 24-godišnja Antonela Šašić Kulić rekla da je sama došla u klub shvativši da svoje probleme neće riješiti kako je do sada činila tabletama za smirenje zalivenim alkoholom, nego da joj savjeti i prijateljstvo u klubu jedino mogu pomoći. 

Gost i suradnik dr. Stjepo Botteri, terapeut u Klubu "Jadrantrans", čestitajući Dan kluba, napomenuo je, između ostaloga, da za bolji uspjeh rada u klubu treba pojačati vlastiti rad, obiteljsku terapiju i patronažnu službu, jer bez toga ne može biti željenoga uspjeha.

Bilo ju tu mnogo ugodnih sjećanja, jer su naprosto tjerali jedni druge, pa se tako uz kolače koje su pripravile naše članice i supruge, sokove, kavu i pjesmu veselilo do kasno u noć.
Na kraju, izražena je zajednička želja, da se za ovakva i slična druženja ne bi trebala čekati nova obljetnica. Obećali smo da neće.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org