Up Back Next

25. GODINA DJELOVANJA KLUBA "SUSEDGRAD"

Zdenko   

Polovinom veljače održana je 25. godišnja skupština Kluba "Susedgrad". Jedan od osnivača kluba, gospodin Franjo Ozmec, podsjetio nas je, u prigodnoj riječi, na početke rada kluba.

U ljetu 1973. godine, na inicijativu dr. Breitenfelda i soc. radnice Ljube Ulemek, odvojila se grupa od desetak članova Kluba "Črnomerec" s namjerom da osnuje klub u zapadnome dijelu grada. Nakon otpora, nerazumijevanja i otvorenog odbijanja da im se pomogne u pronalaženju prostora naišli su na načelnika za privredu, gospodina Cvrtnjaka, koji im je ljubazno ustupio svoju kancelariju za rad kluba.

No, taj prostor nije bio uvijek slobodan i sastanci su se odvijali po hodnicima ili stubištima općine, pa i u restauraciji "Bologna". Uz pomoć predsjednika MZ Stenjevac, našeg člana na kratko vrijeme klub seli u Dom kulture. Sami smo čistili, prali, bojali prostorije. Nabavili smo stol, stolice, peć. Godine 1982.

Dom se počeo renovirati, pa smo se opet vratili u Mjesnu zajednicu. Konačno, 27. listopada 1983. članovi Kluba s dr. Marinićem na čelu uspijevaju uvjeriti tadašnji Socijalistički savez o potrebi postojanja kluba. Vratili smo se tamo gdje smo i počeli, u Ilicu 421, a tu smo i danas. 

Moramo spomenuti neke kluba koji su uložili mnogo truda da bi se održao naš klub. To su gđa. Štiks, Lukinić, Karamatić, Skomrak, Starčević, Bertoncelj i drugi.

Kroz klub je prošlo više od 500 liječenih alkoholičara. Uručeno je više od 220 diploma za apstinenciju, od jedne do 25. godina. Klub je osnovao ili učestvovao u osnivanju desetak drugih klubova na svom području. Svakako treba spomenuti naše stručne djelatnike, koji su mnogo pridonijeli radu ovog kluba.

Svaki je svoje razdoblje obilježio svojim stilom rada. Bili su to soc. radnica Stela Gedelja, dr. Zdenka Palinić, dr. Ivica Biočić, prof. Ljubica Uvodić, soc. radnica Ana Štimac i danas stručni djelatnici, dva do tri starija apstinenta, te dobra volja ostalih članova kluba. 
  

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org