Up Back Next

PUŠENJE I ALKOHOLIZAM
Tečaj odvikavanja od pušenja, 14. do 18. lipnja 1999.

Prim. dr. sc. Darko Breitenfeld   

Iako sam alkoholog, stavio sam pušenje u ovom članku na prvo mjesto. To je zato jer se liječeni alkoholičari, usprkos nepijenju nalaze u vrlo ugroženom položaju, baš zbog pušenja. Već dugo se zna da liječeni alkoholičari, usprkos nepijenju alkohola, često umiru od kroničnih bolesti, i to puno prije 70. godine, koja je za muškarce donja granica životnog vijeka. Dugo se naslućivalo ili kombiniralo o čemu je najviše riječ. Tek prije nekoliko godina izašle su i bile objavljene velike engleske studije o mortalitetu 

- smrtnosti liječenih alkoholičara 20, pa i 40 godina nakon liječenja. Jasno je isplivalo na površinu da su ranije umirali pušači, koji su pušili po jednu, a još više oni koji su pušili dvije do tri kutije cigareta dnevno. Osobito ako je u njihovim obiteljima bilo oboljelih od raka. Umirali su od raznih vrsta raka, napose odd raka dišnih putova (grkljana, dušnika, bronha, pluća), ali i od emfizema i srčanog udara. Naime, ustanovilo se, da ako netko puši petnaestak godina kutiju cigareta na dan, onda (najčešće prije četrdesete godine, čak i tridesete, ako je rano započeo pušiti), pa i ako prekine s pušenjem, opasnost od raka više ne opada, jer je već začeta klica raka u njemu i podmuklo se postupno razvija. To znači da je alkoholičar u vrijeme početka liječenja, oko četrdesete godine, najčešće već najozbiljnije kao pušač ugrožen da oboli od raka.

Shvaćam potpuno da se, napose, teško suzbija više ovisnosti u isti čas, iako su baš takve češće kod nas i u svijetu. Alkoholičar se najčešće nije u stanju odmah riješiti i alkohola i pušenja, ali svjesni smo činjenice da je alkoholičar nakon dvije do tri godine liječenja, nepijenja i oporavljanja u klubu liječenih alkoholičara, podržan od svoje bliže i dalje okoline, dovoljno sređen i postojan te može, makar u zadnji čas, hitno odlučiti da učini sve kako bi odmah prestao pušiti. Tu, nažalost, slijedi razočaranje. Nakon svih nastojanja vrlo se malen broj liječenih alkoholičara odlučio, usprkos svim pozivima i najavljivanjima, ( da ne kažemo navaljivanja ?!), na ponuđeni tečaj za odvikavanje od pušenja, što se prošle godine u lipnju održao u Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti KB ''Sestre milosrdnice'' u Zagrebu.

Kako ovo smatram vrlo važnim, dužan sam zabrinuto i ozbiljno pozvati liječene alkoholičare pušače, da trijezno shvate opasnost u kojoj se nalaze i da se ne zavaravaju sadašnjim boljim stanjem zdravlja i relativnim zadovoljstvom i slogom u obitelji, već da se zajedno s drugim pušačima u obitelji , uz istu, povoljnu cijenu od 90 kuna po osobi, dok su u gradu takvi tečajevi koštaju 500 kuna, prijave preko svog kluba u našu Kliniku, tel. 3787-941, 3787-217 ili 3787-125. Tečaj vodi već godinama prim.dr.sc. Nevenka Čop-Blažić, a održat će se 14. do 18. lipnja od 17 do19 sati u prostorijama Dnevne bolnice Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti KB ''Sestre milosrdnice'' u Vinogradskoj c. 29.
Nužno je tu prigodu iskoristiti. Zato, ne oklijevajte! Prenite se i krenite odmah!!! Budimo uzor našoj djeci i u nepušenju i borimo se da se suzbiju sve ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, osobito ako su isprepletene, te se jednakom pažnjom okomimo na sve njih, temeljito i dovoljno rano, da ne bismo kasnije, od bilo koje od njih nepovratno i neizbježno nastradali.

O svemu tome ozbiljno raspravite i u svome klubu i u svakoj obitelji. Zamislite se i donesite svoju još jednu sudbonosnu odluku, tj. odluku o odvikavanju od pušenja i javite nam se što prije.

Top
Copyright 1999, 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org